MAUN SURESİ MEAL VE TEFSİRİ

Yazar - Ahmet Bostancı

MAUN SURESİ MEAL VE TEFSİRİ  

MAUN SURESİ MEAL VE TEFSİRİ

KONUSU: Dini inkâr edenler, yetimi itip kakanlar, gösteriş için namaz kılanlar ve cimrilik edip, infak etmeyenler kınanmaktadır.
Euzübillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim.

1-ERAEYTELLEZİ YÜKEZZİBÜ BİDDİN: “Dini (hesabı, cezayı) yalanlayanı gördün mü?”            2-FEZALİKELLEZİ YEDU’UL YETİM:
İşte O yetimi itip kakar.” Bu ayetlerde bahsedilen inkârcılar As b. Vail, Ebu Cehil adlı kâfirler ve onlardan sonra kıyamete kadar gelecek olan benzerleridir. As b. Vail ahireti, cenneti, cehennemi ve hesabı inkâr eder, her türlü ahlaksızlığı işlerdi. Ebu Cehil ise, kendisinden yardım isteyen yetimi itip-kakmış, “Git senin gibi yetim olan Muhammet versin” diye azarlamıştı.

3-VELA YEHUDDU ALA TAAMİL MİSKİN: “Yoksulu doyurmaya teşvik etmez.” Dini yalanlayanların ortak özelliklerinden biri de yetimlere, gariplere merhamet etmemeleridir. Nitekim fakirlerle, yetimlerle aynı ortamda bulunmak, aynı sofrada yemek onların nefislerine ağır gelmiş, kibirleri buna müsaade etmemiştir. Peygamber Efendimiz(as) ise tam tersi, yetim ve gariplere kol kanat germiştir. Onlarla aynı sofrada yemek yemiştir. Onun için ilk Müslümanların çoğu bu ezilen kesimden olmuştur.

4- FEVEYLÜN LİL MUSALLİN: “Vay o namaz kılanların haline!.”
 5- ELLEZİNE HÜM Fİ SALATİHİM SEHÜN:
Namazlarını ciddiye almazlar.”
6- ELLEZİNE HÜM YÜRAUN: “Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar.”
Ya namaz kılmazlar, ya da üşenerek kılarlar. Bazen üç vakit, bazen beş vakit kılarlar. Namazları kılmayınca üzülmezler, kılınca ise, kılmanın lezzetini hissetmezler. Yalnız başına kılınca laubali, kalabalıkta ise düzgün kılar görünürler.

7- VE YEMNEUNEL MAUN: “Ufacık yardıma bile (zekâta) engel olurlar.”
Zekâta inanmadıkları için zaten vermezler. Verenlerinde vermesine engel olurlar. Maun: Ufak- tefek yardımlaşma, komşular arasında alet- edevatı bir süreliğine kullanıp, iade etme anlamında veya zekât anlamındadır. İnsanlar arasındaki bu tür yardımlaşmaları da istemezler ve engel olmaya çalışırlar.

İbn-i Mesut (ra) buyurdu ki: “Biz, Resülullah (sav) zamanında tencere, kova gibi eşyaları ödünç vermeyi (Maun suresinde zikri geçen) yardım (maun) addederdik.” (Ebu Davud, Zekât 32)
Hayırlı Cumalar… Ahmet Bostancı

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 02:25 tarihinde yazdırılmıştır.