KEVSER SURESİ MEAL VE TEFSİRİ

Yazar - Ahmet Bostancı

KEVSER SURESİ MEAL VE TEFSİRİ  

KEVSER SURESİ MEAL VE TEFSİRİ

KONUSU: Peygamber(as)in küçük oğlu İbrahim vefat ettiği günlerde, As b. Vail adındaki İslam düşmanı, kendisine “ebter” (soyu kesik), neslini devam ettirecek kimse kalmadı, diyerek hakaret etti. Kevser süresi Allah tarafından gönderilince, yüzü gülmeye başladı. Ashabına(ra) inen bu sureyi okudu. Surede müşriklere zelil olacakları, peygamber(as)in şanının yüceleceği, Kevser’le taltif edildiği, ayrıca namaz ve kurban ibadeti emrinden bahsedilmektedir.

1- İNNA E’TAYNA KELKEVSER: “(Ya Muhammed!) Biz sana Kevser’i verdik.” Sahabe:
“KEVSER nedir Ya Rasülallah?” diye sordular: O’ da: “Kevser; cennette bir havuzdur. O’nu bana Rabbim vadetti. O’nda çok hayırlar vardır. Baldan tatlı, sütten beyazdır. Kenarları zebercet gümüşten olan kapları gökteki yıldızlar sayısıncadır. O’ndan içen ebediyen susamaz.” Buyurdular. Ayrıca müfessirler; Kevser’den maksat; Cennette bir ırmak, son peygamber olma şerefi, ilahi kelam Kur’an-ı Kerim, son din İslamiyet, büyük şefaat makamı, beş vakit namaz veya bunların tümü olduğunu ifade etmişlerdir.

2- FESALLİ LİRABBİKE VENHAR: “Öyle ise Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” (Bayram namazı veya beş vakit…) Çünkü namaz en büyük zikirdir. Kalple, dille, bedenle yapılan ibadettir. Kalpler namaz ve zikirle huzur bulur. Göz aydınlığıdır. Küfür ve iman arasında perdedir. Dinin direğidir. Madden ve manen arınmadır. Kulu Allah’a yaklaştıran, Allah ile irtibatı kuran ve devam ettiren ibadettir. Sıkıntılardan uzaklaşmaya vesiledir. Dua kapısıdır. Şeytana ve nefse meydan okumadır. Kabirde nurdur. İlk hesabı sorulacak ibadettir…
Bir de; “kurban kes,” buyrularak, kurban ibadeti bu ayetle emredilmiştir.

3- İNNE ŞANİEKE HÜVEL EBTER: “Asıl soyu kesilen sana kin besleyendir.” Ölüm Allah’ın emridir. Oğlu İbrahim öldü diye peygamber(as)e soyu kesik diyenlerin, zaman içinde soyları kesildi. Tarih’te kara bir leke olarak kaldılar. Peygamberimizin nesli, kızı Fatıma (rah) ve damadı Ali (ra)nin evlatları Hasan ve Hüseyin(ra) den devam etti. Kıyamete kadar da devam edecek. Peygamber(as)izin Hüseyin(ra)den olan torunlarına “seyyit”, Hasan(ra)dan olan torunlarına “şerif” denilmektedir. Ayrıca her asırda milyonlarca, milyarlarca insan O’nun ümmeti olmuştur, kıyamete kadar olacaktır. Allah O’na “habibim” demektedir.
Kur’an’ın en kısa suresi olan Kevser suresi hakkında peygamberimiz(as) buyurdular ki:

-“Bir kimse yatacağı vakit, Kevser sûresini okursa ve; “Yâ Rabbî! Beni sabah namazına uyandır” derse, Allahü Teâlâ’nın izniyle o kimse sabah namazına uyanır.”

- “Kim innâ a’taynâ sûresini okursa, Cenâb-ı Hakk ona Cennet nehirlerinden su içirir.”

-“Her kim Kevser sûresini okumaya devam ederse, kalbi yumuşar, Rabb’ine huşû içinde ibâdet eder. Devamlı ibâdet üzere olur.”

Hayırlı Cumalar dilerim…     Ahmet Bostancı

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 13:18 tarihinde yazdırılmıştır.