SOL PARTİ

Yazar - HAYRİ AKPINAR

 SOL PARTİ  

        Geçtiğimiz cumartesi günü SOL Partinin düzenlediği Panele katıldım.  Organizasyon her ne kadar başarılı ise de sanırım yeterli tanıtım ve duyurunun yapılamamasından kaynaklı katılım beklenilen düzeyde değildi.  Bunun Halka partiyi tam anlatılamamasının payı elbette büyük. Panelde özellikle Kadınların ve Gençlerin çok çok azınlıkta olması başka dikkat çekici bir konu.

         Sol Parti yaygın yazımıyla SOL PartiTürkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir. Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) 22 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen 8’inci Olağanüstü Kongresi'nde partinin isminin Sol Parti olarak değiştirilmesine dair alınan tüzük değişikliği kararıyla kurulmuştur.

         Sol Parti'nin merkezi Ankara'dadır ve partinin liderliği Önder İşleyen, Hayri Kozanoğlu, (aman ha KOZAKÇIOĞLU ile karıştırılmasın)Gizem Gül Kürekçi ve İlknur Başer'den oluşan 4 kişilik bir Başkanlar Kurulu'nca yürütülmektedir. Parti'nin yayınları SOL Bülten ve YOL Dergisi'dir. Türkiye genelinde seçimlere katılma yeterli örgütlemesini tamamlamıştır.

         Emek platformu gibi oluşumlar ile Türkiye solunu birleştirme ve mücadelede daha güçlü olmayı hedeflemeleri temel siyasi idealleri. Tüm konuşmalar boyunca ve yayınladıkları el broşürlerinde sürekli bu konu işlenmiş. Sosyalist söylemleri Türkiye Partisi olma adına diğer sol partilerden bir adım önde olmaları anlamına geliyor. Cesurca söylenmiş Sosyalizm inancı Halkta yeni bir SOL arayışın adresi olabilir.

         Ancak sanıyorum ki Sol düşüncenin genel sorunu ve hastalığı hala devam ediyor. Karl Marx’ın Das Kapital söylem düzeninden ve dilinden kurtulamamış halk ile iletişim dilini bir türlü halk düzeyine indirememişler.

         Eğer Halkın karşısına geçer;

         *Biz Türkiye solundan çok farklı olarak Sosyalist bir partiyiz. Sosyalistlik siyasi ideoloji olmaktan çok bir yaşam biçimidir Adaletin, Eşitliğin ve hakça paylaşımın Dik duruşudur.

         *Sol parti bir zümrenin, Bir tarikatın, Bir azınlığın değil,  Türkiye Halkının  hizmetinde yol almayı ve bu ülkeyi Halk ile yönetmeyi hedef alan bir partidir.

         *Sol parti; Lider odaklı ve onun ekseninde yol alan değil bir ideoloji partisidir. Her üye bu partinin eşit söz hakkına sahip ferdidir.

         *Evrensel boyutta Halkların kardeşliğini esas alır ve her ulusun en az Türk ulusu kadar yaşam, değerlerden faydalanma ve kendi değerlerine saygılı insancıl ve barışçıl bir düşünceye sahiptir. Derseniz ve bunu kitlelere anlatabilirseniz Sol eksende itibar bulacağı kaçınılmazdır.

         Halk; İnsanca barış içinde kaliteli yaşamak , Adaletin, Özgürlüğün ve de eşitliğin güvence altına alındığı düzende var olmak ister.

         Günümüzde Dünyanın bir avuç kadar küçüldüğü bilişim çağında bazı söylemlerinde evrilmesi gerekir. Devrim ani ve keskin bir dönüşüm demektir, Ötekileştirmeden kaçınmalı, bir grup, zümre ve topluluk  karşınızda da olsa kin ve nefret söylemleri kimseyi mutlu etmeyeceği gibi amacın yoluna engel olacağı unutulmamalı. Unutmamak gerekir Siyaset insan kazanma sanatıdır.

         Bu ülkenin sorunlarına çare olacak iktidar hedefleniyor ve gerçekten Türkiye partisi olmak isteniyorsa SOL partinin alması gereken daha çok yol var gibi gözüküyor. Hiç biri aşılmayacak tarzda değil,  ancak Bilişim çağının araçlarını kullanamazsa, Gençlik ve Kadın kolları gibi toplum içinde aktif olacak teşkilatlanmayı yapmazsa ve en önemlisi iktidara giden yolun yerelde örgütlenme başarısına bağlı olduğunu bilir ve buna göre çalışmalarını yaparsa (ki bu konuda geçmiş tecrübeleri vardır.) Solun en büyük temsil güçlerinden biri olacağı kaçınılmazdır.

         Yolları ve geleceği aydınlık olsun.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 13:24 tarihinde yazdırılmıştır.