NÂS SÛRESİNİN TEFSİRİ

Yazar - Ahmet Bostancı

NÂS SÛRESİNİN TEFSİRİ  

KULEUZÜ BİRABBİNNÂS: “De ki: İnsanların Rabbine (sığınırım)” Hayvandan farklı olarak yaratılan insanları terbiye eden, onlara faydalıyı zararlıdan, hakkı batıldan ayırma kabiliyeti ve düşünme duygusu veren…  İnsanların Rabbine sığınırım.
MELİKİNNNÂS: “İnsanların Hükümdarına(sığınırım)”
İnsanların hepsini hükmü altında tutan. Dilediğini dilediğine veren. Dilediğini dilediğinden alma gücüne sahip olan. Dilediğini yücelten. Dilediğini zelil eden (alçaltan)…  Her şeye Hâkim olan Allah’a sığınırım.
İLÂHİNNÂS:“İnsanların İlâhına (sığınırım)”İnsanların inanmakla ve ibadet etmekle mükellef olduğu İlah’a. İbadet edilmeye ve inanılmaya layık olan İlah’a. Yaratan, yaşatan, öldüren, dirilten, ceza ve mükâfat veren, tüm kudret ve güç elinde bulunan İlah’a sığınırım…
MİN ŞERRİL VESVAASİL HANNÂS:“Sinsi vesvesecinin şerrinden.” Kötülüğe, imansızlığa, Allah’a ortak koşmaya,  iyiliğe engel olmaya çağıran, kafa karıştıran, şüpheye düşüren sinsi şeytandanve şeytanlaşmış insanlardan Allah’a sığınırım.
ELLEZİ YÜVESVİSÜ Fİ SUDURİNNÂS:“O(vesveseci) ki, insanların göğsüne vesvese fısıldar.”Kalplerine çeşitli vesvese sokar. Kötü eğilimleri hatırlatır. Akıllarını çeler. Allah yoluna gitmelerini engeller. Sonunda dinden ve imandan eder, helake sürükler.
MİNELCİNNETİ VENNÂS: “Gerek cinlerden, gerekse insanlardan.”Sinsice, gizlice vesvese veren cin, şeytan ve şeytanlaşmış insanların şerlerinden Allah’a sığınırım.
Cinler: Fizik ötesi varlıklardır. İman edenleri ve iman etmeyenleri vardır. İman etmeyen cinler insanların kötülüğünü ister. Bu istikamette çalışır.
Şeytan: Önceleri melek olan, ancak Allah’ın “secde edin” emrine karşı çıkarak, kâfirleşen, fizik ötesi varlıklardır. Daima insanın kötülüğünü isterler, insanların iman ve ibadet etmesine engel olmak için var gücüyle çalışırlar. İnsanlardan da dost ve yardımcıları çoktur.
Netice: Bu sûrede ilahi hedeflere ulaşmaya çalışan insanoğluna cinlerden, şeytanlardan ve şeytanlaşmış insanlardan, hasılı tüm kötülüklerden Allah’a sığınmanın yolları öğretiliyor.
Not: Nas, Felâksureleri, ve Ayetel- Kürsi ile beraber her zaman okunması tavsiye edilir.
Hayırlı Cumalar…

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Nisan 2024, 03:46 tarihinde yazdırılmıştır.