MÜSLÜMAN BEYLERE!...

Yazar - Ahmet Bostancı

MÜSLÜMAN BEYLERE!...  

 Diğer yarısı için de Allah’tan korksun.” (Camiu’s-Sağir) Müslüman beyler! TV’lere, dizilere, internete, artistlere, mankenlere, sokaklara, haramlara gözünüzü dikip de sakın hanımlarınıza hürmetsizlik ve hainlik etmeyin. Çünkü çocuklarınıza analık eden, namusunuza sahip çıkan, yıllardır kahrınızı çeken helal hanımlarınız evde dururken harama gözünüzü bile çevirmeniz büyük bir hainlik olur. Bilin ki, Allah hiçbir hainin yaptığını da yanına kâr bırakmaz. Hem unutmayın! Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Erkekler! Siz iffetli olun ki kadınlarınız da iffetli olsun.” (Taberani) Müslüman beyler! Dışarıda, devlet dairesinde, iş ortamında, sokakta, toplu taşıma araçlarında, hiç tanımadığınız bayanlara gösterdiğiniz nezaketi, hürmeti, saygıyı evde eşinizden de esirgemeyin. Eğer bir nezaket gösterilecekse bunu ilk önce eşinizin hak ettiğini unutmayın!

Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Sizin en hayırlınız hanımlarınıza karşı en güzel davrananınızdır.” (Tirmizi) Müslüman beyler! Dışarıda kul hakkına dikkat ettiğiniz kadar evde hanımlarınızdan oluşan kul haklarına da dikkat edin. Koca bir ömür süren evliliklerden oluşan kul haklarının hiçbir hakka benzemeyeceğini unutmayın! Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Kıyamet gününde ilk olarak erkekle karısı davalaşacaktır. Kocanın elleri ve ayakları konuşacak ve karısına karşı yaptıkları hususunda onun aleyhinde şahitlik yapacaklardır.” (Heysemi) Müslüman beyler! Hanımlarınızı başkalarıyla kıyaslamayın, onları sürekli eleştirmeyin, sürekli hata bulan, ayıp araştıran, en küçük meselede bile tartışan, kınayan kötü ahlâklılardan olmayın. Şeytanın fısıltılarını dinleyip, kendinizi eşinize karşı doldurmayın.

 Unutmayın! Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Bir kimse eşine kin beslemesin. Onun bir huyunu beğenmezse, bir başka huyunu beğensin.” (Müslim) Müslüman beyler! Hanımlarınıza güzel davranmanın, onlara sevginizi belli etmenin ve hatta onlara sevgiyle bakmanın bile bir salih amel gibi sevap kazandırdığını ve günahlara kefaret olduğunu unutmayın! Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Erkek hanımına, hanım da beyine sevgiyle baktıklarında Cenâb-ı Hak da onlara merhamet eder. Şayet erkek hanımının ellerini ellerine alırsa, her ikisinin de günahları parmaklarının arasından dökülür.” (Camiu’s-Sağir) Müslüman beyler! Hanımlarınızın haklarını gözetin, onları ana-babasıyla görüştürmeyerek onlara zulüm etmeyin.

 Efendimizin (s.a.s.) Veda Hutbesi’nde, “Kadınların haklarını korumanızı ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Çünkü siz kadınları, Allah emaneti olarak aldınız” diye buyurduğunu ve Allah’ın kıyamet gününde onların haklarını da sizden soracağını unutmayın! Müslüman beyler! Hanımlarınıza vakit ayırmayı, konuşmayı, sohbet etmeyi, dinlemeyi, dertleşmeyi ertelemeyin. Maddi ve manevi ihtiyaçlarını eksik bırakmayın. Onları ihmal etmeyin. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Geçimini sağlaması gerekenleri (ailesini, eşini) ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.” (EbûDâvûd)

Müslüman beyler! Hanımlarınıza dini yaşama konusunda da yardımcı olmayı unutmayın! Onları dizilerin, komşuların, akraba ve arkadaşların insafına bırakmayın. Sevginizi göstermek için onları sabah namazına kaldırın. Çünkü hanımını sabah namazına kaldırmak demek, “Ben seni o kadar çok seviyorum ki, cehennemde yanmanı istemiyorum” demektir. Kur’an okumasını bilmiyorlarsa öğrenmelerine vesile olun. İslami sohbetlere ve derslere katılarak, gerekli kitapları okuyarak dinlerini öğrenmelerine aracı olun ki ahiretleri de kurtulsun. Hayırlı cumalar… (ALINTI

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 19:22 tarihinde yazdırılmıştır.