Hz. İbrahim'in Hikayesi

Yazar - Doğukan Önal

Hz. İbrahim'in Hikayesi  

Kurban Bayramı gelince, hem Müslümanlar hem de Müslüman olmayanlar tarafından en çok sorulan sorulardan bir tanesi de “Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı?” sorusudur. Kutsal dinimiz İslam’da Kurban Bayram tarihi, Hz. İbrahim’in hikayesi ile başlar. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’i kurban etmeye nezretmesinin hikayesi, Allah’a tamamen teslim oluşun en nadide örneklerindendir. Hz. İbrahim Aleyhisselam’ın yıllar geçse de bir evladı olmamaktadır. O da ellerini kaldırarak Allah’a ona hayırlı ve salihlerden olacak bir evlat vermesi için dua eder. Duasının üzerinden yılların geçmesinin ardından Hz. İbrahim Mısır’a kadar hicret etmiştir. Mısır da kaldığı müddet boyunca ona katılan Hacer isimli kişi, bir süre sonda Hz. İbrahim Aleyhisselam’ın eşi olur. Bundan bir süre sonra da Allahu Teala onlara bir çocuk nasip eder. Adı İsmail olan bu çocuğun doğumundan bir süre sonra, Hz. İbrahim’in eşi Sare’nin söylemesiyle, Hz. İbrahim Hacer’i ve Hz. İsmail’i yanına alıp yola çıkar.

Mekke yakınlarında, bugün Kâbe’nin bulunduğu yerde bir ağacın altında duran Hz. İbrahim Aleyhisselam, ana ve oğulu burada bırakır. Hz. Hacer, Allah’a olan inancıyla uzun bir süre orada yaşamaya ve Hz. İsmail’i büyütmeye devam eder. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail büyüyüp de delikanlı olunca Hz. İbrahim bir gece rüyasında oğlunu Allah’a kurban ettiğini görür. Tekrar tekrar aynı rüyayı görmeye başlayan Hz. İbrahim’in hikayesi de böylece başlamış olur. Hz. İbrahim oğlunun da rızasını alarak onu Mina’ya götürür. Hz. İsmail’i Allah’a kurban etmek üzere bıçağı ile oğlunun boğazına dokunur ancak bıçağın kesmediğini fark eder.

Bu gerçek teslimiyet timsali olayın ardından Allahu Teala Hz. İbrahim’e bir koç gönderir ve bunu kurban olarak kabul edeceğini bildirir. Kendisine gönderilen kurbanlık koçu kesen Hz. İbrahim, böylece Hz. İsmail’i kesmekten kurtulmuş olur. Kurban Bayramı hikayesinin de Hz. İbrahim’in hikayesinden kaldığı bilinmektedir. Bu olay, Hz. İbrahim kurban ayeti olarak da bilinen Saffat suresinde de geçmektedir. Hz. İbrahim bugün bile dinimizde oldukça mühim bir yere sahiptir. Tüm Müslümanlar bugün, Allahümme salli ve Allahümme bârik dualarında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yanı sıra Hz. İbrahim Aleyhisselam’ı da anar.

Kurban bayramımız mübarek olsun. Yüce Rabbim bize Hz. İsmail'in teslimiyetini bahşetsin. Amin.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 27 Nisan 2024, 02:40 tarihinde yazdırılmıştır.