NİŞASTA BAZLI ŞEKERLE ZEHİRLENİYORUZ

Yazar - Metin ATLI

NİŞASTA BAZLI ŞEKERLE ZEHİRLENİYORUZ  

Önce bu mısır şurubu, diğer ismiyleNişasta Bazlı Şeker (NBŞ) nedir onu bir anlatalım.  Sonra ülkemiz için nasıl bir tehlike yaratıyor onu anlatalım. Dünya da şeker tüketimi çok fazla. Uzmanlara göre vücudun hiç de tatlıya ihtiyacı yok.  Yediğimiz meyveler gibi yiyeceklerden aldığımız şeker vücut için yeterli. Fazlası zararlı. Ama o baklavalar, o pastalar o çikolatalar var ya yemeden duramıyoruz. Madem bunları seviyoruz bari daha az zararlısı hangisi ise onu yiyelim.

                    Şeker en çok iki bitkiden üretiliyor. Şeker pancarı ve şeker kamışı. Her ikisinin de şeker yapısı sakarozdur. Yani birbirinden pek farkı yoktur. Ama sonradan yeni bir şeker çıktı. Bu şeker genelde mısırdan üretildiği için adına mısır şurubu da deniyor. Bunun yapısı ise früktozdur.  Sıvı bir şekerdir. Endüstriyel ürünlerin çoğunda vardır. Yani gazozlar, meyve suları, gofretler, bisküviler, dondurmalar, hazır reçeller, paket çorbalar vb. hazır gıdaların çoğunda bu şeker kullanılır. Ürünün paketi  üzerinde HFCS yazısı varsa bu üründe mısır şurubu var anlamına gelir.  High FructoseCornSyrup.  Yani yüksek fruktoz mısır şurubu.

                 Zaten bu kadar zararlı olması da yapısında sakaroz yerine fruktoz olmasındandır. Mecburen bu tehlikeyi anlayabilmemiz için biraz bilimsel açıklama yapacağız. 4 temel şeker türü vardır. Glikoz, sakkaroz, fruktoz ve yüksek fruktoz mısır şurubu.

                  Glikoz: Şekerin en basit şeklidir. Ekmek, süt gibi her türlü gıdada biraz vardır. Vücudumuz bu karbonhidratları glikoza çevirir ve enerjimizi buradan sağlarız.

Sakkaroz: Glikoz ve fruktozun karışımıdır.

Fruktoz:  Glikoz enerji olarak kullanılırken früktoz çoğunlukla vücutta yağ olarak depolanır.

                 Mısır şurubu: yüzde 90’a varan oranda fruktoz içerir.

Glikoz enerji verir ama fruktoz vücutta yağ olarak depolanır.Pancarda ve balda glikoz ve fruktoz oranı hemen hemen eşitken, mısır şurubu neredeyse safi fruktozdur.  Bu nedenle mısır şurubu şişmanlığa ve pek çok hastalığın oluşmasına neden olur. Şimdi mısır şurubu neden bu kadar zararlı basitçe açıklamış olduk. Madem bu kadar zararlı o zaman neden mısır şurubu kullanıyoruz. Çünkü çok daha ucuz da ondan.

 Amerikan Cargill firması dünya gıda devi bir şirkettir. Bu firma Bursa Orhangazi de büyük bir fabrika kurdu. Amacı burada mısır şurubu üretmekti. Ancak arazi birinci sınıf tarım arazisiydi ve buraya fabrika kurulması yasaktı. 4 tane dava açıldı. Fabrika üretim için ruhsatalamadı.

Sonra ne mi oldu? Amerika başkanı Bush direk devreye girdi. Bu sorunun halledilmesini bizden rica etti. Koskoca Amerika başkanının kırk yılda bir böyle küçük bir ricası olmuştu. Ricasını yerine getirmezsek Amerika’ya karşı ayıp olurdu. Ne de olsa dostumuz, müttefikimiz bir ülkeydi. Ne zaman zora girsek Amerika hep yardımımıza koşmuştu. Hep bunları karşılık beklemeden iyilik olsun diye yapmıştı. Şimdi de o bizden küçük bir iyilik istemişti.

                 Sonra bu arazi birinci sınıf tarım arazisi olmaktan çıkarıldı. Cargill firması da ruhsat aldı ve üretime başladı.  Şirket doğal olarak çok ürün satmak istiyordu. Ama ülkemizde 14 adet şeker fabrikası vardı. Bir süre sonra şeker fabrikalarının satılmasına karar verildi ve bu fabrikalar satıldı. Tabii bazı kesimler bu fabrikaların satılmasında Cargill firmasının rolü olduğunu çok gündeme getirdiler. Cargill firması yetkilileri de gazetelere ilanlar vererek “Bizim şeker fabrikalarının satılmasınla bir ilgimiz yoktur, biz masumuz” diye açıklama yapmak zorunda kaldılar. Var mıdır yok mudur bilmem. Ya sizce.

                   Sonuçta mısır şurubu insan sağlığı açısından oldukça zararlı bir üründür. Bu ürünün hazır gıda ürünlerinde daha fazla kullanılması hiç iyi bir şey değildir. Ülkemizde denetim mekanizmaları zayıftır. %5 kota koyarsın % 10 kullanırlar, anlayamayız. 5 Haziran 2021 de çıkarılan yönetmelikte belirtildiği  gibi kotanın arttırılması Cumhurbaşkanlığı yetkisinde bulunuyor. Arttırır mı bilmiyoruz. Biz diyoruz ki arttırmayın. Yapmayın. Bırakın arttırmayı tamamen yasaklayın.  Emperyalist şirketlere ve ülkelere karşı dik durun.  Bir Amerikan firması para kazanacak diye bizi zehirlemeyin. Yapmayın.

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 18 Nisan 2024, 08:24 tarihinde yazdırılmıştır.