SURİYE DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE TÜRKİYE

Yazar - Servet Şenyiğit

SURİYE DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE TÜRKİYE  

Suriye  ile ne alıp veremediğimiz var? Beraber hareket etmemiz gerekmez mi?  ABD’nin kara gücüm dediği  ve on binlerce TIR silah verdiği PKK /PYD ile savaşan Türk Ordusu aslında ABD ile savaşıyor. Suriye’ de Esad rejimini indirmeye çalışan ve Irak gibi parçalara bölerek petrolüne sahip çıkmaya  çalışan da ABD. Sonuçta Türkiye ve Suriye  ortak düşmanları ABD ile savaşıyorlar.

 

Suriye Devler Başkanı Beşar Esad, ezici çoğunlukla kazandığı seçimle tüm dünyaya çok önemli mesaj vermiş olmaktadır. Beşar Esad ve eşi Esma Esad oylarını Duma’da kullanmaları da anlamlıydı. Duma , Suriye’ deki olayların başladığı, simgesel yerlerden biri. Güzel bir oy verme seçimi aslında. Olayların başladığı yerde, kesin zaferini ilan etti.

 

Seçimlere katılım çok yoğundu , halk oy vermek için uzun kuyruklar oluşturdu ve bayraklarıyla gelerek bütün dünyaya güzel mesajlar verdiler. Venezuela’dan Çin’e kadar dünyanın bir çok ülkesinde sandıklar kuruldu .Hatta  Seçimleri tanımayacaklarını söyleyen Fransa bile sandıklar kurdu. Suriye dışında en çok Suriyeli Türkiye’ de yaşıyor ancak Türkiye’de sandık kurulmadı. Asıl tartışılması gereken ve hiçbir tartışmanın yapılmadığı konu bu. Dört milyon Suriyeli mültecinin yaşadığı Türkiye’de  sandık kurulmaması kimin işine yarar diye sorgulamalıyız. Dışişleri Bakanlığı “Suriye’deki seçimler gayrimeşrudur” diyebiliyor.

 

Doğu Akdeniz’deki Türkiye Suriye işbirliği ABD’ yi ve oyuncağı olan Yunanistan ile GKRY ‘yi de devre dışı bırakacaktır. Kardeşim Esad’tan Katil Esed’ e dönüşen RTE bunu gerçekleştirebilir mi bilemiyorum. Unutulmaması gereken bir konu da Suriye ile yapılan ticarettir. Milyarlarca dolarlık ticareti sıfırlayan bir anlayış da anlaşılmaz bir tavırdır.

 

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün komşu ülkelerle yaptığı Balkan Patkı’nı ve SadabatPatkı’nı  anımsadığımızda  Yurtta Barış Dünyada Barış sözünün ne kadar doğru olduğunu anlayabiliyoruz, Kömşularıyla kavgalı bir Türkiye kendi içinde de huzur bulamaz ve bulamamaktadır.

 

 RTE Suriye ile anlaşmak zorundadır. Şöyle düşünelim: Türkiye ile Suriye anlaşırsa ABD’nin Suriye’de altıdan 19’a çıkan üs sayısını unutacağız çünkü o üsler olmayacak ve ABD bölgeden temizlenecek. Daha önce kaçırılan PKK’yı bitirme harekatı Suriye ile birlikte tekrar gündeme gelecek ve PKK bitirilecektir. Türkiye’nin bölgesel güvenliği bunu zorunlu kılmaktadır.

 

servetsenyigit@gmail.com

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 16:55 tarihinde yazdırılmıştır.