Kudüs’ün tarihi -1 Hazreti Ömer’in Kudüs’ü fethi

Yazar - Ahmet Bostancı

Kudüs’ün tarihi -1  Hazreti Ömer’in Kudüs’ü fethi  

İsra ve Miraç mucizesinde peygamberimiz(as) Mescid-i Haram’danMescid-i Aksa’ya getirilmiş, sonrada Allah’ın huzuruna çıkarılmıştır.

Tarih içerisinde çok el değiştiren Kudüs, 636 yılında Hz. Ömer’in halifeliği zamanında, fethedildi. İslam ordusu Ebu Ubeyde b. Cerrah önderliğinde şehri kuşattı. Patrik Safraniyus anahtarları kendi eliyle Hz. Ömer’e teslim etti.  Adı İliya olan şehrin adı, Kudüs olarak değiştirildi. Şehir fethedildikten sonra halife Ömer(ra) şu fermanı yayınladı.

Hz. Ömer’in Fermanı

-Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla, bu sözleşme müminlerin emiri ve Allah’ın kulu Ömer tarafından İliya halkına verilen bir emandır. Onların canlarına, mallarına, kiliselerine, haçlarına, yerleşik ve göçebe tüm halkına verilen bir teminattır. Kiliseleri mesken yapılmayacak, yıkılmayacak, kısmen dahi işgal edilmeyecektir. İçlerindeki eşyalara dokunulmayacak. Mallarına el sürülmeyecektir.

Kimse dini inançlarından dolayı zorlanmayacak, kendilerine zarar gelmeyecek ve yurtlarına Yahudi iskan edilmeyecektir. Buna karşılık onlarda cizye verecektir.

Bunlardan kim yurdunu terk etmek isterse, gideceği yere kadar can ve mal emniyeti sağlanacaktır. Yurdunda kalmak isteyenler güvende olacaklardır. Cizye vereceklerdir. Hasat elde edilinceye kadar onlardan bir şey istenmeyecektir.

Bu, Allah’ın Rasülü’nün halifelerin ve müminlerin Kudüs halkına verdiği güvenlik ahdidir. Cizye ödedikleri müddetçe geçerlidir.

Şahitler: Halit b. Velid, Amr b. As, Abdurrahman b. Havf, Muaviye b. Ebu Süfyan. Hicri 15. Yılda yazıldı.

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 07:06 tarihinde yazdırılmıştır.