NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR?

Yazar - Burcu Çalışkan

NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR?  

Pandemi, insanların sosyal hayatlarında büyük değişikliğe sebep oldu. Salgını önlemek için hayata geçirilen kurallar nedeniyle herkes alıştıkları birçok şeyden mahrum kaldı. Uyku saatleri, beslenme alışkanlıkları, günlük fiziksel aktiviteler değişti. Covid-19 sürecinde, ikinci Ramazan ayını geride bırakmaya hazırlanırken, bu bayram daha farklı geçecek. Son dönemde herkesin konuştuğu konu olan "Nerede o eski bayramlar?" sorusu bu bayram bir kez daha anlam kazanacak.Bayram müjdecisi Arefe gününün mutluluğuna bırakacağız kendimizi yalnız garip bir mutluluk, bayrama hazırlığın olmadığı bir mutluluk, bayram temizliğinin yapılmadığı bir mutluluk, bayram telaşının yaşanmadığı buruk bir mutluluk. Aile büyüklerinin ellerinin öpüldüğü, gönüllerinin hoş edildiği bayram ziyaretleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleştirilemeyecek. Kutlamalar bu sene de telefonla veya görüntülü görüşmelerle yapılacak. Geniş aile sofralarında buluşmalar olmayacak.

Oysaki bayram deyince harçlık, memleket ziyareti, yeni kıyafetler, bayram şekerleri, baklavalar, bayram namazı, kabristan ziyaretleri, bayram yemekleri, bayramlaşmalar gibi güzelliğine doyum olmayacak birçok güzellik hemen geliyor aklımıza. Peki, bir gün biri çıkıp bu güzelliklerin tümünden mahrum kalacaksınız deseydi ne yapardık? Herhalde güler geçerdik ciddiye dahi almazdık fakat bu yıl geçen yılki gibi bütün sevinçlerin kursakta düğümlendiği bir yıl, bu yıl da bayramın bütün güzelliklerinden mahrum kalacağımız bir yıl, bu yıl da bayram sevincini yaşamayacağımız bir yıl.

Şimdilerde dedelerimizin, ninelerimizin eski bayramlara duyduğu özlemi belirttiği cümlesi 10 yaşındaki çocuğun dilinde “Nerede o eski bayramlar?”

O kadar geriye gitmeye ne hacet 40-50 yıl öncesine değil bizim özlemimiz çok değil geçen iki üç yıl önceki bayram kadar bir bayram yaşasak yeterdi. Kaybettiğinin değerini anlıyor ya insanoğlu; bayramı bayram gibi yaşamadık şimdi hasret kaldığımız bayram, bayram gibi yaşamadığımız bayram. Herkesin mi dilinde mi olacaktı bu söz “nerede o eski bayramlar?”

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 10:58 tarihinde yazdırılmıştır.