KADİR GECESİ VE BAYRAM

Yazar - Ahmet Bostancı

KADİR GECESİ VE BAYRAM  

Daha dün gibi başlayan üç aylar mevsiminin ve Ramazanın sonuna geldik. İşte en hayırlı gece olan, Kadir gecesi de geldi. Ramazan bitiyor. Peygamberimiz(as) Ramazan ayı hakkında: “Ramazandaki güzellikleri bilseydiniz, tüm senenin Ramazan olmasını isterdiniz.” “Ramazanı idrak edip de günahlarını affettiremeyene yazıklar olsun.”  Buyuruyor.

Yüce Allah bin aydan hayırlı olan, Kur’an’ın inmeye başladığı ve Muhammed(as)in peygamberlikle şereflendiği Kadir gecesi hakkında şöyle buyurur: “Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir Suresi)

Beş vakit namazlarımız ve günlük ibadetlerimiz, bizi manen arındırır. Berat gecesi yıllık günahlardan arınmaya, Kadir Gecesi ise ömürlük günahlardan arınmaya vesiledir. Nitekim Kadir Gecesi hakkında Peygamberimiz (as): “Kim inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek kadir gecesini ihya ederse, geçmiş günahları affolunur.” Buyuruyor.Kadir gecesinde: “Allah’ım sen affedicisin. Affetmeye seversin. Beni de (bizi de) affeyle.” Şeklinde dua etmemizi tavsiye ediyor.

Ramazanı ihya eden bayramı hak eder. Çünkü o kişi nefsine ve şeytana karşı zafer kazanmıştır. Dünyası Ramazan olanın ukbası (ahireti) bayram (cennet) olur. Gaflette olan, nefsinin ve şeytanın kulu olan, yaradılış gayesini bilmeyen hüsran olur.Böylekişiye şeytan ve nefis yaşadığı hayat tarzını,yaptıklarını güzel göstermiş, o da aldanmıştır. Allah hepimize hidayet versin. Gerçeği görmeyi, özümüze dönmeyi nasip etsin.

Ramazandan sonra kutlayacağımız bayram, dünyadaki bayramımızdır. Asıl olan ebedi hayatta bayram etmektir. O da imanla göçmeye ve Rabbimizin rızasını kazanmaya bağlıdır. İşte asıl bayram odur. Ebedi hayatımızın da bayram olması duasıyla, KADİR GECENİZ VE BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN…

 

AHMET BOSTANCI

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 13:16 tarihinde yazdırılmıştır.