RAMAZAN SÖZLÜĞÜ

Yazar - Ahmet Bostancı

RAMAZAN SÖZLÜĞÜ  

ORUÇ:Farsça’dan dilimize giren bir kelimedir. “Günü tutmak” anlamına gelir. Kur’an’da; “savm” ve “siyam” olarak geçer. Manası: İmsak vaktinden güneşin batışına kadar yemek, içmek ve cinsi münasebetten uzak durmak demektir. Oruç tutan kişiye “Saim” denir.
SAHUR:
Seher vakti, teheccüt namazı kılınan vakit demektir. Oruç tutmak maksadıyla imsak vaktinden önce yenilen yemeğe denir. Ehl-i kitap (Hıristiyan ve Yahudiler) akşam yemeği ile oruç tutardı. Peygamberimiz(AS); “Sahura kalkınız. Sahurda bereket vardır. Ehl-i kitap ile benim ümmetimin oruçları arasındaki fark “sahur” dur.” Buyurmuştur.
İMSAK:
Kendini tutmak, bir şeyden el çekmek demektir. Ramazan ayında oruç tutan Müslümanların oruca başlama zamanı ve sabah namazının giriş vakti anlamını taşır. İMSAKİYE: Ramazan ayında imsak, iftar ve namaz saatlerini gösteren liste. (Takvim)
İFTAR:Ramazanda akşam ezanı okununca, oruç açma, akşam yemeği vakti demektir.
FITIR SADAKASI (FİTRE):İnsan olarak yaratılmanın ve Ramazanda oruç tutup, bayrama kavuşmanın şükrü olarak zenginlerin fakirlere vermesi vacip olan, ramazan ayına mahsus mali ibadet.
TERAVİH NAMAZI:
Ramazan ayında, yatsı namazından sonra, vitir namazından önce kılınan yirmi rekâtlık sünnet namazın adıdır. Oruç tutan veya herhangi bir mazeretle tutamayan, kadın- erkek herkese sünnettir. Cemaatle kılmak daha sevaptır. Tek başına da kılınabilir.
MUKABELE:
Karşılıklı okuma demektir. Cenab-ı Allah Kur’an’ı peygamberimiz(AS)e Ramazan ayında indirmeye başlamıştır. Kur’an’ı getiren melek Cebrail(as); her ramazan ayında Peygamberimiz(AS)in ayetleri hafızasında tutup- tutmadığını kontrol amacıyla peygamberimizi dinler, peygamberimiz(AS)de Cebrail’i dinlerdi. Ramazan ayında evde veya camide birisinin Kur’an okuması ve diğer kişilerin de dinlemesine Mukabele denir.
KADİR GECESİ:Yüce Kitabımız Kur’an- Kerim’in Muhammed(AS)e vahy edilmeye başlandığı ve peygamberlik görevinin kendisine tevdi edildiği en büyük gece. Kur’an’da bin aydan daha hayırlı olduğunu bildiren müstakil Kadir Süresi vardır. Ramazan ayının 27. Gecesidir.
BAYRAM NAMAZI:Ramazan ve Kurban bayramlarının birinci günü, güneş doğduktan 45 dk. sonra cemaatle, camide kılınan ve kılınması her Müslümana vacip olan iki rekatlık namazdır.
MAHYA:Özellikle ramazan aylarında camilerde, iki minare arasına ışıkla yazılan yazı.

 

  Ahmet Bostancı

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 23 Nisan 2024, 17:35 tarihinde yazdırılmıştır.