MONTRÖ VE KANAL İSTANBUL

Yazar - Servet Şenyiğit

MONTRÖ VE KANAL İSTANBUL  

Bazı aklı evveller Montrö Sözleşmesini okumadan ahkam kesiyorlar. Neymiş efendim? Emekli amirallerin bildirisinden sonra, ABD savaş gemilerinin geçişi için amiraller gözaltına alınmış. Bu kadar cehalete de pes doğrusu.  Derken ABD savaş gemisi göndermekten vazgeçti. Aklı evveller hemen sahne aldılar yine.  Bu kez de ABD, 104 emekli amiralin bildirisinden korktuğu için vazgeçti yalanını yayınladılar.

Boğazlardan geçmek isteyen ve Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkeler için 15 gün önceden haber vermek, Karadeniz’de 21 gün kalabilmek  ve belirli tonaj sınırlamasına uymak zorunluluğu ABD’nin tekerine çomak sokmaktadır. ABD’nin rahatça dolaşamadığı , üs kuramadığı , istediği gibi at oynatamadığı tek denizin Karadeniz olduğu da unutulmamalıdır.

Gelelim Kanal İstanbul’a, parasal açıdan, doğa dengesi açısından, askeri açıdan , sosyolojik açıdan elle tutulur ve savunulur hiçbir yeri olmayan bir katliam proje. Tarla sulamak için DSİ tarafından yapılan su kanallarını düşünün ve bu kanalların devasa boyuttaki Kanal İstanbul olarak hayal edin. Böyle bir beton kanal İstanbul Boğazı’ na kesinlikle alternatif olamayacağını akademisyenlerde belirtiyorlar zaten.

Ne diyor RTE? “Kanal İstanbul ile Montrö arasında kurulan bağ tamamen yanlıştır. Türkiye’nin milli egemenlik haklarını tahkim edecek bu projeye karşı çıkanlar, en büyük Atatürk ve Cumhuriyet düşmanıdır.” Yaftayı boynumuza astı da, Kanal İstanbul ile Montrö arasında kurulan bağın neresi ve neden yanlış olduğunu da açıklamak zorunda.

Kanal İstanbul’un 1950 yılında ABD projesi olarak gündeme geldiğini ve bugünkü haritaya çok benzeyen haritasının bile çizildiğini biliyoruz. İkinci Dünya Savaşı sonrası Sovyetler Birliği ve Doğu Bloğu ülkelerinin Avrupa ve Türkiye’ye yapabilecekleri olası bir askeri saldırıya karşı ABD savunma projeleri geliştiriyor ve “Karadeniz Marmara Denizi Kanalı” oluşturulması düşünülüyor. Bu günkü Kanal İstanbul ağababası ABD’dir ve RTE ABD’nin çıkarlarına hizmet etmektedir.

servetsenyigit@gmail.com

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 02 Mayıs 2024, 00:33 tarihinde yazdırılmıştır.