ORUCUN FAYDALARI

Yazar - Ahmet Bostancı

ORUCUN FAYDALARI  

“Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de oruç farz kılındı. Ta ki korunasınız.”(Bakara-183) Bu ayetten öğrendiğimize göre tarihin her devrinde,  bizden önceki ümmetler de oruç emrine muhatap olmuşlardır.
  Yüce Allah insanlara hiçbir şeyi boşuna emretmemiş veya yasaklamamıştır. O’nun her emrinde veya yasaklamasında kulları için sonsuz hikmetler vardır. Oruç ibadeti de diğer ibadetler gibi insana dünyevi ve uhrevi bir çok menfaatler sağlar. Kul her ibadetinde Allah’ın rızasını kazanmayı hedeflemelidir. Diğer faydalar zaten kendiliğinden gelecektir.
ORUCUN FAYDALARI:
1- AHLAKI GÜZELLEŞTİRİR.-NEFSİ TERBİYE EDER
. İnsanın en büyük düşmanı kendi nefsidir. Nefis insana daima kötülüğü emreden,  ancak hiç bir zaman tatmin olmayan, doymak bilmeyen içimizdeki güçtür. Nefse boyun eğdiren yegane güç az yeme ve oruç tutmadır.  Oruç sadece aç durma olayı değildir. Nefsi terbiye eden, iradeyi güçlendiren, kötü alışkanlıkları bertaraf eden,  iyi huylar kazanılmasına vesile olan bir ibadettir. Ahlak eğitimidir. Sevgili peygamberimiz (AS) bu hususta: “Kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi bırakmazsa, Allah o kişinin yemeyi, içmeyi bırakmasına değer vermez.” Buyuruyor. Demek ki sadece mideye oruç tutturmak olmaz. Eline, diline, gözüne, kulağına ve diğer azalarına da oruç tutturarak gerçek hedefe ulaşılır. Kazanılan güzel huylar sadece Ramazana has olmayıp tüm zamana yayılarak erdemli bir insan olma çabasına girilmelidir.
2- ORUÇ KÖTÜLÜKLERE KALKANDIR. Kötülüklerin ana sebebi insanların Allah’ı unutmaları ve sorumluluk duygularını kaybetmeleridir. Oruç ibadeti gündelik hayatta kötülüklerden, ahiret hayatında ise cehennem ateşinden korur. Yukarıda zikrettiğimiz oruç ayetinde de bu ibadetin emrediliş gayesinin insanları kötülüklerden korumak olduğu beyan edilmişti. Tutulanistatistiklerde  Ramazan aylarında polisiye vakaların ve suç işleme oranlarının azaldığı tespit edilen bir gerçektir.
3- ORUÇ SIHHATTİR. “Oruç tutun sıhhat bulun” buyuran Peygamberimiz (AS) oruç tutanların bu ibadet sayesinde hastalıklardan şifa bulacaklarını ve muhtemel hastalıklara karşı da tedbir alabileceklerini haber veriyor.  Günümüz de tıp adamları az yemenin ve perhizin sağlık için vazgeçilmez tedbirler olduğunu, tüm hastalıkların sebeplerinin başında da fazla yemenin geldiğini söylüyorlar. Mide bir yıl boyunca Ramazanın gelmesini adeta hasretle beklemektedir. Çünkü onunda istirahate ihtiyacı vardır.
4- ORUÇ FAKİRLERİ ANLAMAYA VESİLEDİR. Bir insanı anlayabilmek için o insanın çektiği sıkıntıyı aynen yaşamak gerekir. Atalarımız:“Tok, açın halinden anlamaz” derler. Oruç, aç insanları anlamaya güzel bir fırsattır. Bu da zengin insanları fakirlere el uzatmaya, yardımlaşmaya, karşılıklı sevgi köprülerinin kurulmasına, katı yüreklerde yumuşamaya, merhamet duygularının kabarmasına vesiledir. Bunun yanında zenginlik nimetinin de ne kadar büyük bir nimet olduğunu anlaşılmasını sağlar.
5- ORUÇ SABRI ÖĞRETİR. Oruç ibadeti sebebiyle yemeyen, içmeyen insan, hayatta karşısına çıkabilecek güçlüklere kolaylıkla sabreder. Acıları, sıkıntıları, zorlukları kolaylıkla yenmesini bilir.

AHMET BOSTANCI

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 13:49 tarihinde yazdırılmıştır.