UKRAYNA DA NELER OLUYOR?

Yazar - Metin ATLI

   UKRAYNA DA NELER OLUYOR?  

               Pekiyibu  gerginliğin sebebi ne? Bu olayayalnız bu iki ülkenin arasındaki bir olay olarak bakarsak hiçbir şey anlamayız. Biraz geniş açıdan bakmamız gerekiyor. Bu yalnız bir Ukrayna krizi değil. Bu Amerika’nın NATO’yu kullanarak Rusya’yı kuşatma planı. Bu bir Karadeniz’e hakim olma savaşı. Bu savaşın içinde Ukrayna krizi var. Bu savaşın içinde Montrö sözleşmesi var. Bu savaşın için de Kanal İstanbul var. Bu savaşın içinde Azerbaycan- Ermenistan savaşı var. Bu olayların hepsi birbirinle bağlantılı ve hepsi aynı kapıya çıkıyor. Rusya’yı heryerden, özellikle Karadeniz’den kuşatmak.

Biliyorsunuz Amerika ve Çin arasında büyük bir ticari savaş var. Amerika bu ticari savaşta kaybediyor. Ekonomisi sürekli çok büyük açık veriyor. 2020 yılında tam 547 milyar dolar cari açık vermiş. Yani ülkenin ithalatı ihracatından çok daha fazla olmuş. Gırtlağa kadar borçlu.Dış borcu tam 22 trilyon dolar.  Geliri var ancak gideri çok daha fazla. Halkı lüks yaşama alışmış, tasarruf yapamıyor.Tek çaresi diğer ülkeleri sömürmek. Çin bütçesi ise 310 milyar dolar cari fazla verdi. Amerika’yı istemiyoruz diye Çin hayranı da olacak değiliz. Bugün Afrika’da Çin hakimiyetini kurdu, buraları da o sömürüyor. Amerika’nın 2 tane silahı var. Birincisi ve en önemlisi dolar, ikincisi ordusu.  Dolar bir dünya parası ve Amerika istediği kadar dolar basabiliyor. Ordusu ile de ülkelere, ülkelerin siyasetçilerinebaskı yapıp onların petrolünü, madenlerini, tarımını sömürüyor. Çin ve diğer ülkeler de dolardan çıkmanın yollarını arıyor. Dünya ortak bir para birimine geçebilirse Amerika ekonomisinin ne olacağı hakkında yorum yapmama gerek var mı?

Trump ve Biden birbirinden çok farklı. Trump başka ülkeleri işgal ederek, buranın kaynaklarını sömürerek daha fazla devam edemeyeceklerini savunuyordu. Bu nedenle Suriye’den Afganistan’dan çıkarak kendi ülke ekonomisine yatırım yapmak istedi. Ama yaptırmadılar. Putin ile arası iyiydi. Hatta Amerikan seçimlerinde Rusya’dan destek aldı diye Trump’a dava bile açtılar. Şimdi Biden geldi. Yani yine savaş, sömürü ve kan isteyenler kazandı. Artık dünyaya rahat yok. Bunun ilk sinyalini Biden’ in Rusya devlet başkanı Putin’e katil demesiyle başladı. Bu söz diplomasi açısından skandaldı. Biden kavga istiyordu, gerginlik istiyordu. Yıllardır Amerika dünyayı kana bulamış ama böyle güçlü olmuştu. Yine aynısını istiyor, yeniden güçlü Amerika diyordu.

                      Her zaman yazdım. Dünyayı 2 büyük aile ve diğer zengin aileler yönetiyor. Rockefeller’in başını çektiği zenginler Amerika’yı kontrol ediyor. Amerikan Başkanları hikayedir. Rothchild ailesinin başını çektiği zenginler ise İngiltere ve Çin’i kontrol ediyor.  Çin’in bu kadar büyümesi bu ailelerle anlaşmaya varmasındandır. Anlaştılar, büyüdüler ama ülkenin anahtarını da bu zenginlere verdiler. Arap baharı, Irak savaşı, hatta Türkiye’de 12 Eylül darbesi bunların istediği üzerine yapılmıştır. Atatürk’ten hiç hoşlanmazlar.  “‘Kurtuluş Savaşı’nda bizim hayallerimizi 100 sene geri attı” diye röportajları var.“Türkiye’yi hakimiyetimize almak için önce anarşi çıkardık sonra da 12 Eylül darbesini yaptık” diye David Rockefellerin açıklaması var.  Dünya’ daki bütün kötülüklerin kaynağı kapitalizmin yarattığı bu zenginlerdir. Amerika -Çin ticaret savaşı da aslında bu ailelerin kendi aralarındaki ticaret savaşlarıdır.

           Pekiyi neden Rusya ile uğraşıyorlar? Çünkü Rusya bu ailelere, özellikle Rockefeller grubuna ülkesini teslim etmedi.Bunlarla işbirliği yapmıyor. O nedenle Rusya ile uğraşıyorlar. İran, Suriye, Küba, Venezuela, Kuzey Kore vb.hakim olamadıkları ülkelerle uğraşıyorlar. Yani bu dünya da 2 tip ülke var. Ülkenin anahtarını bunlara veren ülkeler ve bunlara direnen ülkeler. Bu işin iki ucu b..klu değnek. Ama biz direnen ülke olmak istiyoruz.

  Biz yıllardır Amerika’nın peşinden gittik. PKK’yı Amerika’nın desteklediğini, Pkk’ya silah verdiğini, burada ayrı bir Kürt devleti kurmak istediğini bilmeyen var mı? FETÖ  belasını başımıza Amerika’nın sardığını , Gülen’inhala Amerika’da olduğunu bilmeyen var mı? S- 400 füzelerini kurdurmadığını, parasının bir kısmını aldığı halde bize F-35 savaş uçaklarını vermediğini bilmeyen var mı?

Buna rağmen bir türlü şu Amerika sevdasından kurtulamadık. Biz hala “Biden bizi henüz  aramadı” diye üzülüyoruz. Ondan dört gözle telefon bekliyoruz. Suriye’de Amerika’nın peşine takıldık ne oldu, ne kazandık. HaniYPG’nin olduğu Fırat’ın doğusuna girecektik. Hani EmeviCami’in de namaz kılacaktık. Biz bunlar olacak diye beklerken nur topu gibi 5 milyon Suriyelimiz oldu.

Dünya da yeni bir kutuplaşma oluyor. Türkiye de nerede duracağını çok iyi bilmeli. Sadece Amerika ile dost olup diğerlerini dışlarsak kaybederiz. Biz çıkarlarımıza bakmalıyız. Çünkü dünyada dost ülke diye bir şey yok. Sadece ülke çıkarları var. “Biden bizi telefonla aramadı” diye bunalımlara girmeyelim. Bu saatten sonra Biden bizi arasın ama biz telefona çıkmayalım. İşte o zaman  bağımsız ve güçlü bir ülke oluruz. Biz de hafife alınacak bir ülke değiliz. Bunu anlayalım artık.

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 13:25 tarihinde yazdırılmıştır.