Bu yıl seçim yılı olur

Yazar - Ertan Bayer

Bu yıl seçim yılı olur  

Ancak ben bunun aksine “Bu yıl seçim olur Ramazan Bayramı’ndan sonra da her an seçim kararı alınır. 2021 yılında milletvekili genel seçimi banko Cumhurbaşkanlığı seçimi plase” diyorum.Bunun için de gerekçelerim var. 

Ülkemizin tarihine baktığınız zaman seçimler devamlı ekonomik olarak başarısızlıkların  ardından gelmiştir. Enflasyon olduğunda, özellikle gıda fiyatlarının artışında paramızın alım gücü düştüğünde mutlaka seçim kararı alır. Bu seçim kararı da en çok dövizin yükselmesini engeller.

Şimdi seçim iddiamıza gelelim.

1-Hepimizin bildiği gibi 24 Haziran 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçiminden 40 gün sonra ülkemizde Rahip Krizi patlamış ve döviz zirve yapmıştı.

Yani MHP Lideri’nin o zaman istediği gibi 26 Ağustos 2018 tarihinde seçim yapılsaydı, iktidar partisi 24 Haziran’da aldığı başarıyı alamayacaktı. Yani AKP Genel Başkanı, krizi iki ay önceden gördü ve krizden önce seçim yaptı.

 2-Bu yıl Koronavirüs –Kovit 19 salgınına rağmen AKP Kongreleri yapıldı. Kongrelerinin yapılma amacı da seçime hazır olmaktır.

3-Ülkemizde büyük bir ekonomiyi yönetme eksikliği vardır.  Özellikle israflar ve lüks kullanım bütçeyi zora soktu. Bu da önce deviz açığını ardından dövizin yükselmesini sağlamış hükümet dövizi faizi yükselterek tutmaya çalışıyor. 

4-18 Mart 2021 tarihinde yapılan faiz oranlarındaki ki artışlar faizler yüzde 17’den yüzde 19’a çıkartılmış ancak bunun yeterli olmayacağı açıktır.  Faiz artışları Nisan’da 300 baz puan yani 3 puan, Mayıs ta dört puan olabilir buda yüzde 26 gibi bir faiz oranına tekabül eder.  Faiz oranları eğer seçim kararı alınmazsa Haziran’dan sonra  yüzde 30 bile olabilir. Dövizi durdurmanın teK silahı erken seçimdir.

5-İktiar partisinin ziyaretleri, açılışları, her yerde bulunan doğalgazlar ve petroller, madenleri seçim belirtileridir. İnanmaya bundan önce yapılan seçimlerden 6 ay önceki gazeteleri inceleyebilirler. Nitekim İktidar partisi Kırklareli Milletvekilinin Cumartesi günü yerel gazetelerde yer alan açıklaması da seçim havasına girildiğini göstermektedir.

İşte bu belirtilerden dolayı diyorum ki bu yıl seçim yılıdır.  Ne olur ne olmaz bilemiyoruz. Ancak partilerin buna hazırlanması gerekir diyoruz.

Kalın sağlıcakla….

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 18:47 tarihinde yazdırılmıştır.