3. İSTANBUL

Yazar - ÖZGÜR TERZİOĞLU

3. İSTANBUL  

Mazisi olmayan bir futbol kulübü şampiyon oldu. Aslına bakılırsa mazisi bir şekilde yazılmaya başlandı. Taraftarı olmayan bu kulüp daha ne kadar tarih yazabilecek ki diye sorabilirsiniz de lakin tüm senaryo aslında “Kanal İstanbul Projesi” kapsamında 3. İstanbul’u inşa sürecinde yer almaktadır.

3. İstanbul olarak ifade edilen tam olarak nedir? Trakya’mızı nasıl ekilecektir? Süreci olumlu mu yaşayacağız? Yoksa “Kervan yolda düzülür” mü? denilecek. Başımıza gelecekleri oldu, bitti diyerek kaderin cilvesine mi bağlayacağız?

3. İstanbul bir bakıma esas İstanbul’u sur için de kalan “Konstantinopolis” ya da Bizontion denilen yarım adayı ıslah edebilecek başlangıç projelerin bütününü kapsadığı anlaşılmaktadır. On milyonları aşan, neredeyse çoğu Avrupa ülkesi nüfusunu geride bırakan İstanbul’a kanal projesiyle neşter vuruluyor. Belli ki iyileştirici uygulamalar, reformist çalışmalar gibi ilaçla tedavi uygun görülmüyor. “Neşter vurulmalı” deniliyor. Sonuç olarak somut çalışmalar başladı. Bölgeden de "Şampiyon" çıkarıldı.

Sıradan bir takımın şampiyonluğunu çok az bir grup siyaset adamı kutlasa da belki de otuz yıl sonra Dünya’nın farklı milletlerinden Arap’ı, Rus’u, Çinlisi, Japon’u, Finlisi gibi kırk milletten zengin insanlar Başakşehir Futbol Kulübünün türbinlerini dolduracaklar. O zaman Başakşehir de top koşturan futbolu ’un yıldızları sayesinde arenaya binlerce taraftarı toplayan bir kulüp olabilir mi?

Öte yandan Finans Kenti İstanbul söylemi zenginleşen, diğer yandan fakiri, orta gelirliyi uzaklaştıran yasal uygulamalar, yüksek vergiyle bölge esnafının sanayiicinin alım gücünü düşürerek orta karar yaşayan vatandaşı nasıl bir göç yoluna zorlayacak? İkitelli OSB'nin taşınması gündemde ve İstanbul’un ön bahçesi diyebileceğimiz Trakya bu süreçte nelere gebe kalacak?       

Evet. Diğer futbol kulüplerimize baktığımız da yeni kurulmuş bir takım sayılan Başakşehir şampiyon oldu! Bu durum Trakya halkı için uyarıdır.

… ve Lüleburgaz, Trakya’nın gelişim ve değişim sürecinde nasıl bir siyaset uygulayacak?

Kırklareli Organize Sanayii plansız bir şekilde büyüyor. Gelecek on yıllar içerisinde temiz su sorununu daha kritik boyutlarda yaşayacağız. Trakya genelinde ki sanayiinin yarattığı deformasyonu derin drenaj ile çözüme kavuşturulmayı beklerken, bölge siyaseti bu çevre felaketini önlemek için neden sesiz kaldı? Geleceğimiz için sessizliğini koruyan ve halkçı kimliğinde pasif siyaset sürdürmeye devam ederek, aslında neye hizmet edildiğinin sorgulanma zamanı gelmedi mi?

Halk olarak seçtiğimiz, vekâleti verdiğimiz kimselerin neye hizmet ettiğinin düşünülmesi ve hatta araştırılarak öğrenilmesi geleceğimiz açısından son derece önemlidir.

Uygar insanlar olabilmek umuduyla, Uygur bir kent hayalini gerçekleştirebilmek meselesinde “neye hizmet ediliyor? ” sorusu da son derece önemli bir hal almaya başlıyor. Kent siyasetimiz ne kadar halkçı eylemler içerisindedir. Devletçilik ilkesini ne kadar önemsemektedir. Atatürk milliyetçiliğini yani ulus devlet anlayışını ve Türklük algısını nasıl yaşamaktadırlar. Çağdaşlık halkın imkânlarıyla sosyalleşmek değildir. Devrimcilik sokakları, meydanları doldurarak ezbere söylenen marşlarla yapılmaz. Siyaset sessiz filim oyunu değildir. Başakşehir Futbol Kulübünün Şampiyonluğu gelecekte başımıza gelebilecekler için uyarıdır. Bölge siyasetçileri stratejik planı oluşturmalıdır. Gelecek olan gelmeye başladı. Çok ilginç gelebilir; Mazisi olmayan bir takım şampiyon oldu!

                                                                                     Özgür Terzioğlu

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 02:25 tarihinde yazdırılmıştır.