BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ OLAYLARININ ANIMSATTIKLARI VE ÖĞRETTİKLERİ (1)

Yazar - Servet Şenyiğit

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ OLAYLARININ ANIMSATTIKLARI VE ÖĞRETTİKLERİ  (1)  

Yıl 2012, Boğaziçi Üniversitesi dünya sıralamasında 276-300 arasındadır. Aynı yıl rektörlük seçimlerinde Prof. Dr. Gülay Doğu Barbarosoğlu ilk sırayı kazanır ve Cumhurbaşkanı A.Gül tarafından ataması yapılır. Prof. Barbarosoğlu üniversiteyi dört yılda 139. sıraya getirir ve  2016 rektörlük seçimlerinde de yüzde 86 gibi rekor oyla birinci seçilir. Ancak bir şaşkınlık yaşanır, çünkü  rektör olarak Prof. Mehmet Özkan atanmıştır. Prof. Gülay Doğu Barbarosoğlu bu atama karşısında akademik kariyerini sonlandırdığını açıklar. Kimdir bu zatı muhterem Prof. Mehmet Özkan? AKP Eskişehir milletvekili Emine Nur Günay’ın kardeşidir. Prof. Özkan öyle başarılı olmuştur ki, görevi  Prof. Melih Bulu’ya devrederken Boğaziçi dünya sıralamasında 601 -800 aralığındadır. Ayrıca, Boğaziçi BRICS üniversiteleri arasında, 2014 yılında beşinciyken 2020 yılında 124. Sıraya gerilemiştir.

Peki, Prof. Melih Bulu rektör olmayı nasıl hak etti?  Önce AKP Sarıyer İlçe Başkanlığı kurucusuydu. Sonrasında  AKP Ataşehir Belediye Başkanlığı aday adayıydı, ayrıca  AKP İstanbul 1.Bölge Milletvekili aday adayıydı. RTE, AKP’ye büyük hizmetler vermiş Prof. Bulu varken beni rektör olarak atayacak değil ya! “Akademik kariyerin yok ki “ dediğinizi duyar gibiyim. Olsun, lise diplomasının bile sahte olduğu mahkemece kanıtlanmış olan güreşçi eskisi halen hangi görevleri yapıyor? Cumhurbaşkanı Baş Danışmanlığı yapıyor, Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcılığı yapıyor, Vakıf Bank Yönetim Kurulu Üyeliği yapıyor. Diploma deyince aklıma geldi, RTE’ nin diplomasından haber var mı?

Üniversiteler bilim yuvaları olduğuna göre, bilim yuvalarına siyasi atamalar yaparsanız dünya sıralamasında ilk 500’ü bırakın ilk 1000 içinde bile olamazsınız. Siyasi çıkarlar için gençlerimizi harcayanlar tarih önünde hesap vereceklerdir. Üniversiteleri özgür bırakın.  En köklü ve bilimsel çözüm, üniversitelerin kendi rektörlerini kendilerinin seçmesidir.

Boğaziçi’ndeki gelişmeleri ve eylemleri yarınki yazımda yazmayı sürdüreceğim.

servetsenyigit@gmail.com

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 18 Nisan 2024, 07:52 tarihinde yazdırılmıştır.