GÜBRESİZ TARIM VE ÜRETİM OLMAZ

Yazar - Servet Şenyiğit

GÜBRESİZ TARIM VE ÜRETİM OLMAZ  

İşi öyle abartmışlar ki , Bursa’ nın Gürsu ilçesinde kaymakamlık ,247 çuval sahte gübre ele geçirildiğini  belirterek üreticileri sahte gübreye karşı uyardı. Gübre fabrikalarının özel sektöre peşkeş çekilmesinin , satılmasının ardından ülkenin geldiği duruma bakarmısınız? Gübre fabrikaları ,1990’ lı yıllarda özelleştirmenin önünü açmak için bilerek zarar ettirildiler ve arazi fiyatının da altında bedelle satıldılar , özelleştirildiler.

Sanıyorum, alt gübre verme dönemine girildi. Baharda da üst gübre verilecek. Ülkede kuraklık sorunu var, bu nedenle üretim de düşme olacak. Üretici yeterli gübreyi veremeyeceği için üretim  daha da düşecek. Zincirin halkaları gibi birbirine bağlı olarak bu olumsuz durumdan üretici kadar tüketici de etkilenecek. Sonuçta fiyatlar artacağından üretici de, tüketici de daha da fakirleşecek.

Tarım ,tüm dünyada giderek önemini artırıyor.  Öyle bir döneme giriyoruz ki , paran olsa bile gıdaya ulaşmakta sıkıntı yaşanacaktır. Türkiye önümüzdeki dönemde tarıma ve tarımın geliştirilmesi için de gübreye büyük önem vermelidir. Türkiye önceliklerini belirlerken, tarım ve gübre de bunların arasında olmalıdır.

Uzmanlar , arz talepteki dengesizlik nedeniyle artışların devam edeceğini, gübre bulmakta zorlanacağımız günlerin gelebileceğini öngörüyorlar. Ayrıca, Kovid-19 salgını nedeniyle yavaşlayan ticaret döngüsünün taşımacılık ücretlerini yükseltmesinin de artışı sürdüreceğini belirtiyorlar. 

Bu nedenle öncelikle; devlet gübre krizine müdahale etmelidir ve üreticiye gübre desteği artırılmalıdır. Satılan gübre fabrikaları geri alınmalı ve devletleştirilmelidir. Yeni gübre fabrikaları için yatırım yapılmalıdır. İran’dan doğrudan gübre dışalımının önü açılmalıdır.

Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçinin borç ve haciz işlemleriyle uğraşacağı kadar  çiftçiyi gübre konusunda daha fazla desteklemelidir. Keza Ziraat Bankası kuruluş amacına dönmelidir. Çiftçiyi desteklemek ana görevi olan Ziraat Bankası, çiftçinin traktörünü haczedeceğine çiftçiye nasıl daha fazla destek olurum diye çözüm üretmelidir.

Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün, “Köylü milletin efendisidir” sözü unutulmamalı ve Büyük Önder’in bu sözü neden , niçin ve nerede söylediği belleklere kazınmalıdır. Üretim Devrimi tarımdan başlayacaktır diyorsak , devrim için kolları sıvamalıyız.

servetsenyigit@gmail.com

...

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 18:52 tarihinde yazdırılmıştır.