Çin Treni

Yazar - Ozan Akarsu

Çin Treni  

Bir taraf tren için yapılan törenin ulaşımı aksattığını ve vatandaşları mağdur ettiğini söylerken, diğer taraf tren Halkalı’da kalsa sevinecektiniz! Deyip durdu. Bu arada Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ile TCDD mahkemelik oldu.

        Muhalif olmak veya yandaş olmak arasında ince çizgiler vardır bu ülkede. O çizgilerin arasında durmak ip cambazı gibi maharet ister. Bazen bir cümleniz, sizi muhaliflikten yandaşlığa itiverir. Bazen bir açıklamanız sizi muhalif biri yapar.

        Çin, bu hususta verilecek en iyi örnek olabilir. Çin aşısı hakkında olumlu konuşun, yandaş olursunuz. Güney Asya’da Çin politikalarını ele alın muhalif olursunuz. Bir kuşak bir yol projesinin avantajlarını belirtin yandaş olursunuz, yine bu projeye dair çekincelerinizi söyleyin muhalif olursunuz.

        Bunlar bir nebze kabul edilebilir şeylerdir. Oysa Çin ve Doğu Türkistan özelinde insani bir mesele hakkında bir şey söylediğinizde birileri sizi hainlik, teröristlik veya fetöcülük ile suçlamak için hazır kıta beklemektedir.

        Yani Çin hakkında her şeyi konuşabilirsiniz ama insani bir durum hakkında konuşmanız sakıncalıdır. Tam bir baskı örneği öyle değil mi? Bizler bu baskıyı 80’lerin sonuna kadar Balkanlarda şahit olmuş insanlarız ve nerede görsek tanırız.

        Son günlerde Doğu Türkistan yeniden gündemde yer ediniyor. Birileri yine sürekli meseleyi siyasallaştırıp başka yerlere çekiyor.

        Ortada Çin ile ilgili artık küresel bir çıkış var. En son Finlandiya Başbakanı Sanna ‘’Çin’deki zulümlere göz yumamayız, ekonomik ve ticari çıkarlar bu denli zulmü görmemize engel olmamalı’’ dedi. Yapılacak şey aslında çok net.

        Çin ile ilgili toplama kampı iddiası mı var, uluslararası denetimcilere açılsın.Uydu görüntüleri ve videolar mı var, aslı astarı paylaşılsın.
Nüfus neden yarı yarıya düşmüş, veriler ortaya konsun.

Yoksa biz trene ve ticarete karşı değiliz. Yeter ki ticaret yapalım derken, zulme doğru giden vagonlarda pay sahibi olmayalım ya da olmadığımızı bilelim. 

 

                                       Ozan AKARSU

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 12:22 tarihinde yazdırılmıştır.