YENİ ANAYASA’YIDESTEKLEYECEĞİM

Yazar - Metin ATLI

   YENİ ANAYASA’YIDESTEKLEYECEĞİM  

Yeni Anayasa’da hangi maddeler olacak açıklanmadı. Ama ben eminim ki aşağıda sayacağım maddeler mutlaka olacaktır.  Öyle bir Anayasa hazırlanacak ki hepimiz vay be, işte bu diyeceğiz. Güldüğünüzü hisseder gibiyim. Niye gülüyorsunuz ki? Anayasa hazırlamak ciddi bir iştir.

1-      Öncelikle seçim sistemi değişecektir. Milletvekili adayları, belediye başkan adayları, belediye meclis üyelerine kadar tüm adaylar o partinin üyeleri tarafından önseçimle belirlenecektir. Hatta o partinin genel başkanı bile o partinin oylarıyla belirlenecektir. Bu dijital çağda artık bunlar mümkündür. Delege sistemi kaldırılacaktır. Parti genel merkezi Avrupa da ki gibi adayların yalnız yüzde 10’unu belirleyebilecektir.  Genel başkan delegeleri seçiyor, o delegeler de başkanı seçiyor. Al gülüm ver gülüm olayı ortadan kalkacaktır.

2-      Anayasa mahkemesi, merkez bankası, enflasyonu hesaplayan Türkiye İstatistik Kurumu vb.kurumlar tamamen bağımsız olacaktır. Üyeleri ve başkanları kendi içlerinde seçimle gelecektir. Çünkü ileri ve demokratik ülkelerde bu böyledir.

3-      RektörleriCumhurbaşkanı atamayacak, diğer ülkelerde olduğu gibi tüm rektörler seçimle gelecektir.

4-      Hasta garantili hastaneler, geçiş garantili köprüler kamulaştırılacak veya hasta ve araç geçiş garantileri iptal edilecektir.

5-      Televizyon ve gazete patronları yalnız medya işi yapabilecek başka bir iş yapması yasaklanacaktır. Böylelikle devlet dairelerinde ihale kovalamayacaklar, ihale alabilmek için iktidara özel haber yapmayacaklardır.

6-      Cemaatler kaldırılmayacak. Ancak okul açmaları, yurt açmaları, şirket kurmaları yasaklanacaktır. Yani artık bu işi sadece hayır için yapacaklardır.

7-      Bir güreşçi banka yönetim kuruluna atanamayacak, bir kişinin 5 yerden ballı maaş alması yasaklanacaktır.

8-      Yabancılara fabrika satışları, toprak satışları kısıtlanacaktır. Trakyada sadece bir şirketin 516 bin dönüm tarla almasının önü kesilecektir. Toprak reformu yapılacak, kooperatifleşme modern haliyle yaygınlaştırılacaktır. Tohumculuk yabancı şirketlerin tekelinden kurtarılacaktır. Yerli tohumculuğumuz teşvik edilecektir.

9-      Asgari ücret yoksulluk sınırının altında olamayacaktır.  Türkiye de yoksulluk sınırı 8 bin TL’dir. Çalışma saatleri haftalık 45 saatten Avrupa’daki gibi 37 saate düşürülecektir.Senelik izinler, mesailer, kıdem tazminatı bir yasa ile korunacaktır. İşveren kafasına göre işten çıkarma yapamayacaktır. Çalışanlar haftada en az 2 gün tatil yapacaktır. Emeklilik yaşı makul bir seviyeye çekilecektir.

10-   Devlet sosyal devlet olacaktır. Eğitim ve sağlık özelleştirilmeyecek, devlet tarafından ücretsiz karşılanacaktır. Vergiler fakirden değil zenginden alınacaktır.

11-   Herkes fikrini açıkça söyleyebilecek, fikirlerinden dolayı yargılanmayacaktır. Herkes istediği gibi ibadetini özgürce yapabilecektir. İsteyen başörtüsü takacak, isteyen rakısını içecek, kimse kimseye karışmayacaktır..

12-   Düz liseler meslek lisesine çevrilecek. Elektrik mühendisi sadece elektrik meslek lisesinin başarılı öğrencilerinden olacak. Paralı üniversiteler kapatılacak. İhtiyaç fazlası üniversiteler kapatılacak. Köy enstitüleri tekrar açılacak. İhtiyaç kadar hemşire, öğretmen okulu olacak ve mezun olanlar eskisi gibi direk devlete atanacaktır.

13-   Yabancıların ülkemizde maden araması yasaktı. Serbest bırakıldı. Şu an 118 yabancı firma ülkemizde maden arıyor. Hem de çıkardıkları madenden Türkiye’ye sadece yüzde 2 veriyorlar. Yani elalemin Kanadalısı Kazdağları’ndan 100 kilo altın çıkaracak. 98 kilo altını Kanada’ya götürecek. 2 kilosunu devletimize sadaka olarak verecek. Tabii ki bu yasada iptal edilecek, yabancılar yine ülkemizde maden arayamayacaktır.

 

Ben inanıyorum. Yeni Anayasa’da bütün bunlar olacak. Ne zaman mı olacak?Şöyle bir hesap yapalım. Şimdi 20’li yaşlardaki gençler bizim yaşımıza geldiği zamanbu iş olacak.Bizim jenerasyonun yerini bu gençler aldığı zaman olacak. Yani yaklaşık 25 sene sonra olacak.

Aaa siz bugünlerde konuşulan, AKP’nin yapacağı yeni Anayasa’danbahsettiğimimizannettiniz? Onun için mi gülüyordunuz? Yapmayın Allah aşkına. Bak şimdi beni de güldürdünüz.

            Madem sordunuz. AKP’nin hazırlayacağı yeni Anayasayı da anlatayım. AKP şöyle diyor. “Ülkede işler iyiye gitmiyor. Ama biz AKP’lilerin durumu gayet te iyi. Çok şükür biz halimizden memnunuz.Her türlü yetkiye sahibiz. O yüzden yukarıda saydığım gibideğişiklikler istemiyoruz.  Ama oylarımız da çok düştü. Bu durumda bir dahaki seçimi kaybediyoruz. O nedenle nasıl bir anayasa yapalım, nasıl yeni bir seçim sistemi koyalım da,  bu az oyla tekrar iktidar olalım?”

AKP’nin yapacağı  Yeni anayasa da tek amaç bu olacak.

       Hani son referandumda artık18 yaşındakiler de milletvekili olabilecek demişlerdi ya, karşı çıkanlara “Vay siz gençlere karşımısınız?” demişlerdi ya, televizyonlara çıkıp “Bu Türkiye’nin ufkunu açacakçok önemli bir madde”demişlerdi ya. Hani nerde o 18 yaşında milletvekilleri?Yine öyle çokta lazım olmayan bir iki süslü madde koyacaklar. Al sana içi boş ama kapağı gıcır gıcır yepyeni bir Anayasa.

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 09:39 tarihinde yazdırılmıştır.