NEME LAZIM

Yazar - Ozan Akarsu

NEME LAZIM  

Siyasette buna çok kez şahit oldum.
Bürokraside buna şahit olan çok kişi gördüm.
Özel sektörde bunun kadar işe yarayan bir şey yoktur.
Hatta özel hayatta bile hayat kurtarıcıdır. Bunu söylediğin an karşındakinin üzerinden silindir gibi geçersin. Derdini anlatsa da derman bulamaz.

Pek bilinmez ama neme lazım ‘’doğrusunu söylemek gerekirse’’ anlamında da kullanılır. Çok az kişinin bu maksatla söylediğini duydum ve gördüm. Doğruyu söylemek gibi tehlikeli bir işe giriştiklerinde bunu kullandılar ve hiç sevilmediler.

         Yaklaşık 7 aydır Di.Yorum’dan pek bilinmeyen anlamıyla ‘’Neme Lazım’’ diyorum. Yaşadığım şehrin daha iyi olması için, köşeyi paylaştığım arkadaşım Özgür Terzioğlu ve ağabeyim Hayri Akpınar ile beraber önerilerde bulunuyorum ve bulunmaya devam ediyorum. Peki ya karşılığı?

Genelde bir sessizlik var. Derinden de öte adeta dipsiz bir sessizlik. Bu sessizliği iyi tanıyorum. Genelde kullanılan Neme lazımın sessizliği bu… Özellikle bir tepki beklesem, istesem ve hatta zorlasam, bunu duyacağımı biliyorum.

Efendim kentimiz için şunu yapalım? Cevap; ‘’İyi de neme lazım!’’
Efendim halk için bunu yapsak nasıl olur? Cevap; neme lazım sessizliği…

Bu sessizliği birkaç gün önce bir dernek başkanı büyüğüm bozmak istedi ve aradı beni. Vatandaş Odaklı Öneriler yazımı kast ederek; ‘’ben bu önerilerinden özellikle ikincisi için bir süredir düşünüyorum, sana da düşüncelerimi anlatayım’’ dedi. Heyecanla ‘’buyur abi’’ dedim.

         ‘’Bak toprağım. Pandemi Süreci'nde Lüleburgaz Ekonomisi gözle görülür bir tahribat yaşadı. Pek çok esnaf bu süreçte kepenk kapattı. Pek çoğu da zor günler geçiriyor. Oysa ciddi bir gelişim potansiyeli de var. Sen de diyorsun ya her kriz bir fırsattır diye, şu ortamda bile Ticaret amacı ile yakınımızdaki sınır kapılarından ayda ortalama 350.000 kişi geliyor. Özellikle döviz kurunun onlara sağladığı avantajdan dolayı alışverişe gelen Balkan Ülkelerinin Vatandaşlarının olabildiğince çok kısmını Şehrimize çekmemiz gerekir. Bu hususta Edirne Belediyesi’nin yaptıkları ortada, Kırklareli Belediyesi de bir dizi girişimlerde bulunuyor. Sadece Lüleburgaz’da 5000'i çifte vatandaş olmak üzere Bulgaristan ile bağı olan yaklaşık 18.000 kişi var. Bu şaka değil. Bugün Lüleburgaz için yapılan pek çok yatırım ve tesisin bölgede eşi benzeri yok. Hatta pek çok Balkan şehrinde bile yok. Bu avantajı değerlendirmek için sadece 'İrade' gerekli.’’

         Burada söze girdim. ‘’İyi de abi bunun için her şeyden evvel birilerinin sorumluluk alması gerekir. Neme lazım diyerek bu süreci yönetmek mümkün değil. Başını sallayarak beni onayladı. ‘’Ben her yerde söylüyorum, sen de söyle. Önümüzde böyle bir fırsat var, neme lazım bizim de bir faydamız dokunur…’’

         Buradan bütün Sivil Toplum Kuruluşlarına ve Kent Konseyine sesleniyorum. Şayet sizin de bu zor süreçten çıkış konusunda düşünceniz varsa, neme lazım deyip kenara çekilmeyin. Neme lazım deyip kolları sıvayın. Eminim sizin de bir faydanız dokunur.

 

                                                                  Ozan AKARSU

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 06:08 tarihinde yazdırılmıştır.