BAKIŞ AÇISI

Yazar - Ahmet Bostancı

BAKIŞ AÇISI  

    Peygamberimiz(as): “Kim din(i yaşama) konusunda kendisinden üstün kimselere bakar ve onlar gibi olmaya çalışırsa, dünyalık konusunda da kendisinden aşağı olanlara bakarsa ve hamd ederse, Allah bu kişiyi hamd eden ve şükür eden olarak yazar.” (Hadis- Tirmizi)

İnsan nefis taşır. Nefis daima ilahlık peşindedir. İsyana teşvik eder. Kanaat etmeyen huzur bulamaz. Dünyanın en zengin insanı kanaat edendir. Cenab-ı Allah Yaradan olarak bizi bizden daha iyi bilir. Biz insanlar için şöyle buyuruyor: “Ama insan, her ne zaman Rabbi onu sınayıp da ikramda bulunur, nimet verirse, "Rabbim bana ikram etti." der. Amma her ne zaman da imtihan edip rızkını daraltırsa o vakit te Rabbim bana ihanet etti der.” (Fecr Suresi: 15-16)
    Hayat inişli çıkışlıdır. Tatlısı da, acısı da vardır. İnsan hastalanır, fakir düşer, kaza geçirir, bir yakınını kaybeder veya başına başka bir sıkıntı gelebilir. Tüm bunlar hayatın içinde olması mümkün işlerdir. İnsan olumsuzluklar karşısında, “neden böyle, ben bunu hak etmemiştim” derse nankörlük etmiş olur. Başına gelenlerin imtihan olduğunu bilirse, şükredenlerden ve sabredenlerden olur hayat imtihanını kazanır. Allah’ın vermesinde imtihan, vermemesinde ise hikmet vardır.
 
    Kaza geçirdim, arabam hasar gördü, ben de yaralandım, zarara uğradım, işimden gücümden kaldım. Diyerek şikâyet eden de var.
 Ama hamdolsun Allah canımızı bağışladı, gelen mala gelsin. Diyende var.
Evim küçük, başkaları villalarda oturuyor. Deyip şikâyet eden de var.
Ama olsun, bizim de en azından başımızı sokacak yerimiz var. Diyende var.
Bizim hanım sinirlidir, ama hamdolsun çocuklara iyi bakıyor.
Beyimiz inatçıdır, ama evimizin direğidir. Allah uzun ömür versin.
Babam çok kuralcıdır, bizi sıkıyor. Ama biliyorum o bizi korumak için öyle yapıyor. Allah başımızdan eksik etmesin. Diyen de var.
Başkaları kadar kazanamıyoruz, ama şükür kimseye muhtaç değiliz. Bizden kötüleri de var.
İşimden memnun değilim, ama ne yapalım, hiç işi olmayanlar da var. Deyip haline şükreden de var. Sahip olduğu nimetleri beğenmeyip isyan eden de var. Bazıları bardağın yarısı boş deyip şikâyet eder. Bazı insanlar yarısı dolu deyip şükreder. Her şey bakış açısına bağlı.
Rabbimiz buyuruyor: "Andolsun ki, şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım ve eğer nankörlük ederseniz haberiniz olsun ki, azabım çok şiddetlidir!"
      Dünyada insanı ancak kanaat doyurur. O doyurmazsa, bir avuç toprak doyurur.

1- Mevla verince azma,  / Geri alınca kızma,  / Tüten ocağı bozma, / Külü incitme gönül.               
2- Dokunur gayretine, /  Karışma hikmetine.   / Sahibi hürmetine,  / Kulu incitme gönül.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 20:43 tarihinde yazdırılmıştır.