“MUTLULUĞA GİDEN YOL”

Yazar - Burcu Çalışkan

“MUTLULUĞA GİDEN YOL”  

Hayatımızda kurduğumuz ilk ilişki kendimizle olsa da, sonrakiler hep çevremizledir. Ruh halimizden hayat kalitemize kadar en büyük ölçüt çevremizle kurduğumuz sağlam ilişkilerdir. O ilişkiler ne kadar kuvvetliyse, kendimizi hayata karşı daha korunaklı ve güçlü hissederiz. Fakat hem ikili ilişkilerde hem de sosyal çevremizle uzun ömürlü ilişkiler kurmanın formülü kendimizi, bakış açımızı, davranışlarımızı değiştirmekten geçiyor.

Siz dâhil herkesin kusurları olabileceğini kabul edin.

Bu kabul sizi, arkadaşlarınızın veya çevrenizdeki insanların hataları karşısında anlayışlı olmanızı sağlar. İnsanların karşı taraftan en çok beklediği şeylerin başında anlaşılmak ve kabul görmek geldiğinden hataları karşısında onları anlayan ve olduğu gibi kabul eden insanlar olduğunu bilmek; sağlam dostlukların başlangıcıdır. Eleştirmek ya da “ben olsaydım” ile başlayan cümleler, bağ kurmaktan ziyade karşı tarafın kendisini yetersiz hissetmesine neden olabilir.

Filtrelerinizi bir kenara bırakın.

Başarılarınızı paylaştığınız kadar başarısızlıklarınızı da paylaşın. İnsanlara sadece güçlü tarafınızı göstermek onlara kendini zayıf hissettirebilir. Oysa hayatın doğası gereği, insanın başına iyi şeyler gelebildiği gibi kötü şeyler de gelebiliyor. Bu anları en az sevinçleriniz kadar arkadaşlarınızla paylaşmak, ortak duyguları keşfetmek, birbirine destek olmak size iyi geldiği gibi aynı zamanda karşı tarafla daha derin bir ilişki kurmanızı sağlayacaktır. Benzer olayları tecrübe eden insanların bir araya gelmesi iki tarafı da görünmez bağlarla birbirine bağlayacaktır.

Yalandan kaçının.

Uzun yıllara dayanan dostlukların temeli; ne olursa olsun doğruyu paylaşmaktan geçer. Temeli güven olan bir ilişki yıllar boyu sürecek bir dostluğun garantisidir. İçinde yalan barındıran sahicilikten uzak ilişkiler zamana yenik düşeceği gibi sizi hiç ummadık bir anda yarı yolda bırakabilir. Bu sebeple zamana yayılan bir ilişki kurmak istiyorsanız yalandan özenle kaçının. Eğer kendisiyle paylaşamayacağınız bir durum varsa, kendinize saklamanız, yalana başvurmanızdan daha iyi olacaktır. Zaman içerisinde inşa edilen güven duygusunu oluşturmak ne kadar emek istiyorsa, kaybetmesi de bir o kadar kolaydır aslında.

Zor zamanlarda destek olun.

Sadece içten bir şekilde dinlemek; arkadaşınızın zor zamanlarında yanında olmak, ihtiyaç duyduğu sevgiyi, desteği vermek belki de ilişkinize yapacağınız yatırımlardan en büyüğüdür. Yıllar geçse de unutulmaz. Karşı taraf kendini güvende hissedecek sizi hayatında ayrı, derin bir yere koyacaktır. Sağlam ve uzun süreli ilişkilerin hem nedeni hem sonucudur zor zamanlarda destek olmak. İnsan, yaşamın içerisinde karşılaştığı olayları hem anlamaya çalışıp hem üstesinden gelmeye çalışırken, kendisini destekleyen insanların varlığını bilmek, olayları ele alış şeklinde daha cesur olmasını sağlayacaktır.

Sevginizi gösterin.

Covid 19 ve geride bıraktığımız 2020 senesinin belki de hayatımıza kattığı en büyük farkındalıklardan biri “vakit varken sevgimizi göstermek” oldu. Bir dakika sonramızın belli olmadığını acı bir şekilde deneyimlediğimiz bu dönemde bizim için önemli insanlara hislerimizi anlatmak, göstermek ya da hissettirmek belki de en büyük içsel kazanımımız oldu. Temeli sağlam olmayan ilişkiler çökerken, bizim için gerçekten önemli olanları hayatımızda tuttuk. Yanında olamadığımız dostlara çiçekler yolladık özel günlerinde… Ya da görüntülü görüşmelerle dinledik birbirimizin dertlerini. Görünmeyen yaralarımızı sardık özenle.. Eğer bunları hala yapmadıysanız bile çok geç kalmış sayılmazsınız… Derin dostluklar, uzun süreli ilişkiler zamana yayılan ama hayatımıza anlam katan değerler olduğundan tam şu an sevginizi göstermeye başlamanın vaktidir.

Unutmayın, mutluluğu hedeflere değil de sevmeye sevilmeye bağladığınızda ve bunun için çaba sarfettiğinizde, hayatı size güven ve huzur veren sağlam ilişkilerle yaşamanın nasıl büyük bir hafiflik olduğunu keşfediyor olacaksınız. Hikayede de anlatıldığı gibi. Derviş sormuş: “Efendim çok mutluyum, nereye gitsem karşıma güzel insanlar çıkıyor. Her şey nasıl da değişti.
Mürşid cevap vermiş: “Sen değiştin.

Sevgiyle ve sağlıkla kalın….



http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 14:10 tarihinde yazdırılmıştır.