ALIŞ VERİŞ ADABI

Yazar - Ahmet Bostancı

ALIŞ VERİŞ ADABI  

 -“Ey îmân edenler! Karşılıklı rızâya dayanan ticâret olması hâli müstesnâ, mallarınızı, bâtıl (haksız ve harâm yollar) ile aranızda (alıp vererek) yemeyin! Ve kendinizi öldürmeyin! (ekonomik düzeni bozmayın) Allâh size karşı pek merhametlidir.” (Nisâ. 4/29)

 -“Emin ve doğruluktan ayrılmayan ticaret ehli, Peygamberler, sıddıklar, şehitler ve Sâlihlerle beraberdir.” (Hadis-i şerif)

-“Ticarete devam edin, çünkü rızkın onda dokuzu ticarettedir.” (Hadis-i şerif)

-“Malını satarken yeminle övmemelidir:  “Ticarette yalan yemin, (tüccarın zannınca) mala rağbeti arttırır. Halbuki gerçekte kazancı giderir. (Bereketi kaldırır.)” (Hadis-i şerif)

-“Müslüman bir kimsenin, bir malda kusur olduğunu bildiği halde, müşteriye haber vermeden o malı satması haramdır.”(Hadis-i Şerif)

-Malın fiyatını piyasa belirler. Fiyatlar böylelikle normale döner. “Bir alış veriş yapılırken almaya niyeti olmayan birisinin araya girip fiyatı arttırması caiz değildir.” (Hadis-i Şerif)

- Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (r.anhüm), bir şey satın alırken çok pazarlık ederler, aldanmamaya çalışırlardı; fakat sadaka verirken çok mal bağışlarlardı. Bunun sebebini soran birisine şöyle cevap verdiler: “Hibe eden Allah’u Tealânın rızası için, onun fazlından vermektedir. Bir şey satın alırken aldanan ise, akılsızlığı ve basiretsizliğinden aldanmış olur.”

“Alış veriş yapanlar, birbirlerinden ayrılmadıkça (akdi bozmakta) muhayyerdirler. (serbesttirler) veya alış veriş yapanlardan biri diğerine “muhayyersin” demişse yine muhayyerdir.” (Hadis- Şerif)

- “İşçiye ücretini, teri kurumadan önce veriniz.” (Hadis-i Şerif)

-“Ticarette faizden de sakınmalıdır: İbn-i Mesud (r.a) anlatıyor: Rasûlullah (s.a.v) Ribayı (Faizi) yiyene de, yedirene de lanet etti.”

-“Gerek satıcı ve gerekse alıcı iken kolaylık gösteren kimseyi Allah rahmet etsin.” (Hadis-i Şerif)

Allâh, sizin namazlarınıza, oruçlarınıza değil, para ile münasebetlerinize bakar.”  

“Malı piyasaya süren kazanmış, pahalıya satmak için bekleten (karaborsacı- stokçu) ise, Allâh’ın lânetine uğramıştır.” (İbn Mace, Ticârât, 6)

- “İnsanlara öyle bir zaman gelir ki, kişi malı helâlden mi, haramdan mı aldığına hiç aldırmaz.” (Hadis-i Şerif)
-“Münafığın alameti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, vaad ettiği zaman, vaadini yerine getirmez, kendisine güvenildiği zaman ihanet eder.”
(Hadis-i Şerif)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 10:24 tarihinde yazdırılmıştır.