BÜTÇENİN YILDIZI: KEMAL KILIÇDAROĞLU

Yazar - Özgür Kaya

BÜTÇENİN YILDIZI: KEMAL KILIÇDAROĞLU  

Her yıl olduğu gibi bu Kasım ayında da siyasetin gündemi meclisteki bütçe görüşmeleri. Bunun böyle olması da son derece doğal çünkü bu görüşmelerde konuşulan ülkenin geleceği ve önümüzdeki yıl (2021) halkın parasının kimler için nasıl harcanacağının belirlenmesi en önemli gündem maddesidir.

Bu yılın Bütçe tartışmalarına damgayı ise CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşma vurdu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yeni seçim sistemi sebebiyle meclise giremediği,  HDP Genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın ise cezaevinden çıkıp gelemediği bir dönemde Ana Muhalefet Partisi’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu tüm muhalefetin temsilcisi ve lideri olabileceğini ispat edercesine yaptığı konuşmayla büyük övgü ve alkış aldı. AKP sıralarından sürekli devam eden laf atma ve sataşmalara verdiği cevaplarla ne kadar hazırcevap ve usta bir siyasetçi olduğunu ve ülkeyi yönetmeye hazır olduğunu da göstermiş oldu. Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere tüm liderler arasında bütçe ve para konularına hakimiyetini gösterirken adeta tüm siyasilere ekonomi dersi verdi.

Kılıçdaroğlu’nun uzun süre hafızalardan silinmeyecek olan: “İktidarımızda 5’li çetenin gasp ettiği malları el koyacak ve halka iade edeceğiz”  sözleri parti tabanında yıllardır özlenen bir söylemdi. AKP milletvekillerine hitap ederek; “Siyaset yapın, her önünüze gelene el kaldırmayın, halkın hakkını savunun, burası Büyük Millet Meclisi,  Kanarya sevenler Derneği değil” diyerek kendi çıkarı için susup aklını ve vicdanını kiraya verenler bunları duymak görmek istemezler diye yüklendi. “Bu bütçe halkı soyma bütçesidir HARAMZADELERİN BÜTÇESİDİR oy vermeyin” diyerek tüm meclise çağrıda bulundu. Merkez Bankası’nın kasasının eksi (-) 47 milyar Dolar olduğunu belirterek son dönemde kaybolan 100 milyar Dolar’ın hesabını sordu.” Belediye seçimlerinde olduğu gibi ilk genel seçimde AKP gidecek biz iktidar olacağız yetimin hakkını yiyenden hesap soracağız” diyerek 1 saat süren konuşmasını bitirdi.

Kılıçdaroğlu’nun bu tarihi konuşmasından birkaç gün sonra AKP milletvekillerinin akıllarda kalan konuşması ise Mevlut Çavuşoğlu ve Şahin Tin’den geldi. Mevlut Çavuşoğlu: “Seçimleri CHP kazansa ne olacak iktidarı size verecek miyiz sanki?” diyerek Meclis çatısı altında Darbe çağrısı benzeri sözleri dillendirdi. Denizli AKP milletvekili Şahin Tin ise: “Engin Altay’ın halk aç perişan kuru ekmeği zor buluyor” sözleriyle alay ederek “KURU EKMEK YİYEBİLİYORLARSA AÇ DEĞİLLER İŞTE” cevabıyla siyasetin gündemine oturmuş oldu.

Kısacası canlı yayınlanan bütçe görüşmeleri halktan koparak geçim sıkıntısıyla yaşayanlarla dalga geçen ve iktidarda kalmak uğruna darbe dahil her seçeneği dillendirme cüretinde bulunan,  kan kaybı ve siyaseten yok oluşu her halinden belli olan AKP ile iktidara hazır olduğunun güçlü işaretlerini veren CHP arasında kıyasıya tartışmalarla devam ediyor.

Sahi bizim Kırklareli’mizde de Belediye Meclislerimiz var ve geçtiğimiz günlerde 2021 bütçesini hazırlayan Belediye Başkanları 2021 bütçesini onay için meclislere getirmişlerdi. O bütçeler hakkında kim ne konuştu hatırlayan var mı? Belki ben ticari işlerle uğraşırken gözden kaçırmışımdır. Ama eminim ki aydın ve çağdaş insanların yaşadığı şehrimizde bütçede CORONA döneminde esnafın ve emekçilerin desteklenmesi kararı çıkmış, köyler, beldeler ve şehrimizin kalkınması için para ayrılmıştır. Fakir fukara yok sayılmamış HARAMZADELER için yeni ihaleler açılması planlanmamıştır. Elbette en başta CHP’li meclis üyeleri tam bir demokrasi örneği vererek, her maddede tek tek söz alarak en iyisini bulmak için tartışmışlar bunda canlı yayında yaparak kendilerine oy veren seçmenlere görevlerini başarıyla yaptıklarını göstererek bir dahaki dönem için şimdiden çalışmaya başlamışlardır.

Elbette tüm gazeteciler ve aydınlarda böyle bir dönemde halkın parasının en iyi şekilde kullanılması için üzerlerine düşeni yaparak şehirlerimizin bütçeleri üzerine en güzel yazıları yazarak en adil bütçenin oluşmasına katkı vermişler. Siyasi partiler ve onların yöneticileri de -boş işlerle uğraşmamış- halkın menfaatini savunmak için belediyelerin bütçelerini takip etmişlerdir.

Bütün bunlar olduğuna göre gelecek günler güzel olacak demektir. Bu yıl geçen yıldan, bir sonraki yılda gelecek yıldan iyi olacak gibi bir his var içimde…

Selam ederim.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 04:51 tarihinde yazdırılmıştır.