S- 400’LER

Yazar - Metin ATLI

S- 400’LER  

      Dünya da silahlara harcanan para yılda 1 trilyon 800 milyar dolar. En çok silah satan ülke tahmin ettiğiniz gibi Amerika. Böyle olunca silah satan ülkeler dünya da huzur ister mi? Savaş olacak ki, silah satsınlar. Ülkeler birbiriyle kavgalı olacak ki silah alsınlar. Barış istemezler. Barış olursa bunlar kime silah satacak, taş mı yiyecekler.

              Bir tarafa tank satıyorlar, diğer tarafa tanksavar. Bir tarafa savaş uçağı satıyorlar, diğer tarafa uçaksavar. Bir tarafa füze satıyorlar, diğer tarafa füzesavar. Sonra modeli eskidi diyorlar, yeni modelini satıyorlar. Aynı cep telefonu gibi. Biz S-400’leri kuralım, 2 sene içinde S-500 çıkar.

              İkinci dünya savaşında yenilen Japonya’ya silah almayı yasakladılar. Japonya silaha hiç para vermedi. Hep fabrika kurdu. İkinci dünya savaşını kaybeden Japonya bugün dünyanın üçüncü büyük ekonomisi. Kötülük yapalım derken iyilik yaptılar.

              Mecbur her ülke ordu kuruyor, silahlanıyor. Dünya da düzen böyle. Bizim de hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Birisi bize füze ile saldırırsa onu havada imha edecek sisteme ihtiyacımız var. Hava savunma sistemini önce Çin’den almaya karar verdik. Bu iş için 4 milyar dolar harcayacaktık. Teknik olarak hem özellikleri iyiydi, hem de ucuzdu. Füzeleri bu ülkeye karşı kullanabilirsin, bu ülkeye karşı kullanamazsın diye bir dayatmaları da yoktu. Üstelik füzeleri Çin’le birlikte Türkiye’de üretecektik. Teknolojisini de öğrenecektik. Ancak ne olduysa son anda alımdan vazgeçtik. Siparişi iptal ettik.

             Daha sonra Obama döneminde Amerika’dan hava savunma sistemi Patriot’satın almak istedik. Ancak Amerika onay vermedi. Biz de Rusya ile görüşmelere başladık. NATO ülkelerinden Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya’ da S- 300’ler vardı. Yani NATO açısından sıkıntı yoktu. Amerika vermeyince Rusya ile anlaştık. Netice de ticaretti.

             Önceleri Amerika’dan tepki gelmedi. Füzeler üretildi, tam Türkiye’ye gelecek Amerika “S-400’leri alamazsın, alsan da kuramazsın”  dedi. Tabii sebep belliydi. Rusya’dan silah almamızı istemiyorlardı. Amerika ya 100 adet F-35 savaş uçağı siparişi vermiştik. Bir miktar para da verdik. Onları da teslim etmedi. Parasını da geri vermedi. Tam bir haydutluk, tam bir eşkıyalık. Sonra neymiş. Türkiye dost ve müttefikmiş. Amerika gibi dostun olacağına, bütün dünya düşmanın olsun.

             Çoğu yazım da Amerika’nın zorbalığından hep bahsettim. Amerika’nın her dediğini yapmak çare değildir. İstekleri bitmez. Bir kere dediğini yapmazsan senden kötüsü olmaz. Amerika’nın dostum dediği hiçbir ülke iyi gün yüzü görmez. Bunları hep yazdım. Amerika ile dost olacağız diye Çin, Rusya, İran, Avrupa gibi ülkeleri hep karşımıza aldık. Ne faydasını gördük? Daha dün İran ile gerginlik yaşadık. Eğer Amerika yaptırım yaparsa bu ülkelere çok ihtiyacımız olacak. Biz artık ülke olarak yol ayrımına geldik. Amerika ile yola devam edemeyiz. Ama bütün dünyayı da karşımıza alamayız.

              Çin’den siparişi iptal ederek bir kere taviz verdik. Eğer Rus yapımı  S-400’ler den de vazgeçersek  kabile devletinden ne farkımız kalır?  Bakalım bu işin sonu nereye varacak? Bekleyip göreceğiz.

       

         

             

           

                               

 

           

        

                

          

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 15:45 tarihinde yazdırılmıştır.