Akıl tutulması

Yazar - Ertan Bayer

Akıl tutulması  

Kurtuluş Savaşı’nın ardından 29 Ekim 1923’de kurulan Türkiye Cumhuriyeti, uyguladığı medeni kanunlarla, kurduğu fabrikalarla dünyaya örnek olmuştu. Özellikle 1929 yılında yaşanan Dünya Ekonomik Krizi’nde Amerika’da yaşayanlar açlıktan ölürken Türkiye Cumhuriyeti bu ekonomik krizde bile fabrika açmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 1930 yıllarda yaptığı en önemli işlerden birisi ise kadınları kazanması idi..

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını içeriyordu. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisiydi.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

5 Aralık 1934 yılında çıkarılan bu yasalarla Türkiye Kadını Avrupa ve Amerika’daki kadınlardan önce seçme ve seçilme hakkı ile birçok kazanımı elde etti.

Dün,   Türk Kadını’nın Seçme ve Seçilme Hakkı’nın elde etmesinin 86. Yıl dönümü idi. Günümüzde karanlıktan beslenen kurum ve kişiler kadınların eğitim görmesini istemez, ama eşlerini hastaneye götürdüklerinde kadın doktorun muayene etmesini isterler. Kendi istekleri arasında bile çelişkidedirler.

Kadınları sadece cinsel obje olarak gören bu zihniyetin kadınların eğitim görmesinin istememesini, Atatürk’ü sevmemesini bir şekilde yorumlayabilirsiniz ancak kadınların Atatürk’ü sevmemesinin hiçbir mantıklı açıklaması olamaz.

Atatürk’ü ve O’nun devrimlerini sevmeyen kadınların bu davranışı tamamen AKIL TUTULMASI’ dır Eşinin sokakta başka bir erkeğe yan gözle bakmasına katlanamayan kadınlar, kadının üçüncü veya dördüncü eş olmasını isteyen zihniyetin peşinden gitmesini hiçbir anlam veremezsiniz.

 Bu nedenle diyoruz ki bu ülkede yaşayan kadınlar, Atatürk tarafından kendilerine verilen bu haklara sahip çıkmadığı müddetçe erkek şiddetine maruz kalmaya devam edecektir.

Dünyaya örnek olan ve 5 Aralık 1934 yılında çıkarılan ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı tanıyan Medeni Kanun’un kabul edilişinin 86. Yıl dönümü kutlu olsun.

Sağlıklı günler dileğiyle kalın sağlıcakla…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 23:39 tarihinde yazdırılmıştır.