Lüleburgaz’ın geleceğini birlikte planlayalım!

Yazar - ÖZGÜR TERZİOĞLU

Lüleburgaz’ın geleceğini birlikte planlayalım!  

Başlığı atan Lüleburgaz Belediye başkanımızdır. Altında Dr. Murat beyin imzası vardı. Doğru da bir yaklaşımdır, fakat Lüleburgaz yüz elli bine yaklaşan nüfusuna karşılık iki bin küsür kişi ile kent geleceğini düşündüğünü Lüleburgaz Belediyesinin 2020-2024 stratejik planından öğrendim. Başlığı da planın 60. sayfasında görüyoruz. Son birkaç aydır mahalle birliklerinden önderlerin süreçlere hazırlanmasından bahsederken mahalle meclisleri konusuna özellikle vurgu yapmaktayım. Tam demokratik yönetimin ve kent hedeflerine doğru hareketi yapabilmemiz için bu kurguyu hazırlama vakti gelmiştir.

Bu yazımda özellikle vurgulamak istediğim konu; yine stratejik planın 60.sayfasında yer alan vatandaş görüşleri analizi başlığı altında yazılanlardır.  Vatandaşın öneri ve görüşlerini almak için 23 mahallede parklar, kahvehaneler, terminaller, kongre meydanı, AVM, yayalaştırma bölgesi gibi alanlarda 1360 kişiye yüz yüze anket çalışması ve 821 kişiye web üzerinden anket çalışması olmak üzere toplam 2181 kişiye anket uygulandığı açıklanmıştır. Ankete 1156 erkek, 1025 kadın cevap vermiş, eğitim ile yaş aralıklarını da detaylı bir şekilde belirten Lüleburgaz Belediyesi yoksa işçi kenti olan ve ülke ekonomisine en büyük katkıları yapan kimselerin, fabrika yöneticilerinin işte olduğu saatlerde mi tüm bu analizleri yaptı? Şahsen böyle bir çalışmaya denk gelmedik. Şunu belirtmek istiyorum birçoğumuz hafta sonları da dâhil fazla mesai yaptığımız için 2020-2024 stratejik planı emekli, işsiz, sokakta köpeğini gezdiren, arabasına otopark arayanlar gibi belki de anketin yarısı yaşadığı kentin durumuyla ilgili fikir dahi geliştirmemiş kimselerdi. Tabii onlar da vatandaş ve görüşleri son derece önemli. Her ne olursa olsun stratejik plan hazırlanırken böyle bir çalışma usulen de olsa yapılmalıydı, fakat covid-19 salgını ile görüldü ki bizlerin temel ihtiyacı otopark, trafik sorunu ya da sokak hayvanlarının durumu değilmiş, çözülmesi gereken daha büyük sorunlara sahip olduğumuzu deneyimliyoruz.

2024 sonrası Lüleburgaz’ın geleceğini birlikte, sağlıklı bir şekilde planlayabilmek için mahalle meclislerinin o zamana kadar tüm mahallelerde uygun şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bu hazırlık beşeri ilişkiler bazında güçlenirken diğer yandan mahalle meclislerine çalışma ve toplantı yerlerinin hazırlanması da Lüleburgaz Belediyesine aittir. Eğer ki 2020-2024 stratejik planın da belirtildiği gibi “Lüleburgaz’ın geleceğini birlikte planlayalım!” söyleminde samimi iseniz mahalle meclisleri kurulumu için uygun zeminin oluşumu adına somut adımlar atılmaya başlanmalıdır.

Bu konuda ki önerim; Lüleburgaz’daki tüm park ve bahçeler hem mahalle meclisleri hem de kriz anı yönetimiyle (Bu konu eğitim odaklı stratejik planda ele alınmış) ilgili yeniden hazırlanmalıdır. Tüm parklar yaz ve kış dâhil yılın her ayı, her günü aktif olabilecek şekilde tasarlanmalıdır. Mahalle kahvaltılarını da mahallelinin parkında yapılabilirse daha etkili olacağı düşüncesindeyim. Sosyo-Ekonomik kriterler göz önüne alınarak asgari ücretlilerin artmaya başladığı kentimizde işçi çocukları için yuva, gençlik merkezleri gibi özel ders alamayanlar için eğitim olanakları (Enstitü odağında) yaratılmalıdır. Yine asgari ücretliler için tanzim satış yerleri de yeni park düzenlerinde hazırlayarak ekonomik dengenin kurulması gerekmektedir. Yerel ekonominin gelişimi için ayrı bir yazı kurgulamam gerektiği için bu konun detaylarını başka bir yazıda anlatacağım. Bugün anlatmak istediğim; Lüleburgaz’da oluşturulması gereken ortak akıl içinde mahalle meclisleri kadar sivil toplum kuruluşlarını bir araya toplayarak ortak bir hedefe yöneltebilmek siyasi bir başarı olacaktır. Bu ortak hedefi “Master plan” olarak bahsederken daha önceki yazılarımda Kaliteli Yaşam Merkezi olarak anlatmaya çalıştığım konuda yaşamsal kalite yönetimini sağlıklı bir şekilde yapabilmemizin gerekli olduğunu vurgulamıştım. 2020-2024 stratejik planının 110. sayfasında sosyal belediyecilik anlayışıyla toplumsal gelişimi destekleyen çözüm ve hizmet sunmak amacı çerçevesinde “Yaşam Merkezi” projesi programa alınarak hedef konulduğu görülmektedir. Eğer ki Yaşam Merkezinin kuruluşunun öncelikli amacı kentimizde ki ortak akılın oluşturulması ve o aklın beslenmesine yönelik çalışmaların organizasyonu ile başlanırsa 2024 sonrası stratejik planını çok daha sağlıklı hazırlanabileceğini düşünüyorum.

                                              

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 17:50 tarihinde yazdırılmıştır.