Ya Gerginlik Ya Diplomasi

Yazar - Ozan Akarsu

Ya Gerginlik Ya Diplomasi  

2020 yılının son ayına girerken, hangi gelişmeyi nasıl takip edeceğimizi şaşırmış durumdayız. Bir yandan Covid19 tedbirleri, bir yandan ekonomik gelişmeler, yaklaşmakta olan yeni yıla dair ilk izlenimleri oluşturmaya başlamışken her iki nedenden dolayı durgunlaşan dış siyaset bir anda hareketlendi.

İçinde bulunduğumuz yıl içinde dengelerin yeniden değişmeye başladığı iç savaş halindeki Libya’da Avrupa Birliği Deniz Kuvvetleri, Birleşmiş Milletlerin Libya'ya silah kısıtlaması uygulaması amacıyla 31 Mart 2020'de IRINI Operasyonu’nu başlattı. Bu operasyon kapsamında da Türk Ticaret Gemisi Rosaline –A Yunan Komutan tarafından sevk edilen Alman Hamburg firkateyni tarafından durduruldu.

Özellikle Sarrac Hükumeti ile deniz sınırı anlaşması imzaladığımızdan bu yana bizi Libya’ya silah taşımakla itham eden Yunanistan, arkasına AB’ye ait askeri bir unsuru alarak ciddi ve bir o kadar da kanunsuzca bir girişimde bulundu. Uluslararası hukukun istismar ve ihmal edildiği bu girişim neticesinde amaç Türkiye’ye bir mesaj vermekti.

Eğer gerçekten amaç ‘’arama yapmak’’ olsaydı, bunun şartı bellidir. Silah istihbaratı var diyerek güverteye çıkma izni istersin, geminin bayrak devletine durumu izah edersin, devlet buna izin verirse gemiye çıkarsın.

Oysa Hamburg firkateyninden kalkan bir helikopter gece vakti geminin güvertesine iniyor ve Alman personel sabaha kadar arama yapıyor, mürettebatı derdest ediyor ve umduğunu bulamayınca ‘’Türkiye izin vermedi, gemiyi doğru düzgün arayamadım’’ diyerek gemiyi terk ediyor.

Uzmanlara göre burada Açık denizlerin serbestliği kapsamında hukuk dışı ve izinsiz bir girişim var. Şayet bu gemi Yunanistan limanında dahi olsaydı en fazla limanında tutabilirdi.

Bu girişimin nedeni; Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki faaliyetlerini engellemek için delil toplamaktır. Çünkü AB şu günlerde ‘’Türkiye'nin yasa dışı eylemleri sonrasında Maraş'ta artan gerilim ve müzakerelerin yeniden başlamasına duyulan acil ihtiyaç' konulu karar tasarısını görüşüyor ve 10-11 Aralık tarihinde AB Liderler zirvesi var. Şayet aradıklarını bulsalardı bugün ortalığı ayağa kaldırmışlardı.

Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası çatısı altında bulunan bu Avrupa Birliği askeri operasyonu 31 Mart 2021 tarihine kadar devam edecek.

Yeni yılda AB ile ilişkilerin çerçevesi şimdiden belli oldu. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell Türkiye ile ilişkilerde kritik bir noktadayız dedi. Libya açıklarındaki olay örneğiyle dayattığı şart belli;

Ya Gerginlik Ya Diplomasi

                                                                   

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 17:03 tarihinde yazdırılmıştır.