Mücadele sadece ceza kesmekle olmaz

Yazar - Ertan Bayer

Mücadele sadece ceza kesmekle olmaz  

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Çin, İtalya ve İspanya’yı etkisi altına alan Coronavirüs  Covt -19 daha sonra tüm dünyayı etkisi altına almıştı. Türkiye’de ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde görülürken ilk ölümde 17 Mart 2020 tarihinde yaşanmıştı.

Ülkemizde başlayan tedbirlerde ilk olarak 13 Mart’ta okullar tatil edilmiş, daha sonra namazlar askıya alınmış, sokağa çıkma yasakları ve mekanların kapatılması gerçekleştirilmişti. Coronavirüs’ün Türkiye’de ve Dünya’da hız kazandığı Nisan ayında ilimizde ise vakalar çok azdı..

Türkiye genelinde 11 Mayıs’ta kuaförler, açıldı. Haziran’ın ilk hafta 18 yaşlı ile 65 üstüne uygulanan yasaklar kaldırıldı. 29 Mayıs’ta camiler açıldı. Haziran’ın ilk hafta mekanlar açıldı. 1 Temmuz’da Yeni Normalleşme hayata geçirildi. Ramazan Bayramı’nda gerçekleştirilen yasaklar Kurban Bayramı’nda uygulanmayınca virüs yavaş yavaş kendisini  göstermeye başladı.

5 Ekim 2020 tarihinden beri de Lüleburgaz, Kırklareli, Trakya ve Türkiye genelinde paralel bir artış var. İnsanları içeride tutmakta zorlanıyoruz. Belki işi olmadan dışarı çıkanlar var ancak büyük çoğunluk ekmek parası kazanmak için dışarı çıkıyor.

Şu an yaptığımız mücadelenin en önemli ayağı ceza kesmek. Ancak ceza keserek virüsü yok edemeyiz. İnsanları dışarıya çıkartacak olan edenleri ortadan kaldırmalıyız. Şuan orta direk dediğimiz kesim bile ekonomik sıkıntı yaşarken bir de bunu Coronavirüs önlemleri ve tedbirleri eklenince sıkıntı daha da arttı.

Ülkemizin 2021 yılında bütçesinin en önemli kısmını sağlık ve Coronavirüs’le mücadele gerçekleştireceği ekonomik desteğe ayırması gerektiğini tavsiye ediyoruz. İnsanların ekonomik sıkıntılarını ve endişelerini ortadan kaldırırsak insanlar eve kapansın diye ceza kesmek zorunda kalmayız.

Bu nedenle hükümet haneleri ekonomik olarak desteklemelidir.  Hükümet, 2020 bütçesi elverişli ise Aralık ayında değil ise Ocak, Şubat ve Mart aylarında çalışan çalışmayan ayrımı yapmadan asgari ücret veya daha altında geliri olan aileleri 3 ay boyunca aylık asgari ücret kadar ekonomik destek verirse vatandaşlar evinde oturur. Bizde ülke olarak bu süreçten daha az kayıpla çıkarız.

Aksi halde diğer özellikle sadece ceza kesmek krizi fırsata çevirmekten başla bir şey değildir.

 

Salıklı günler dileğiyle…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 13:46 tarihinde yazdırılmıştır.