DİKKAT! ÇEMBER DARALIYOR

Yazar - Doğukan Önal

DİKKAT!  ÇEMBER DARALIYOR  

 

                Değerli okurlarım,

Malumunuz Covid 19 pandemisi tüm hızı ile devam ediyor. Tatilin bitişi ile, şehir merkezlerine dönen vatandaşlarımızın oluşturduğu sirkülasyon vaka ve hasta sayılarının artışı ile tekrar tırmanışa geçti. Ve bu kışın zor geçeceğini bize gösterdi. Şehrimiz Lüleburgaz’da bundan nasibini fazlası ile aldı.

 

Hükümet ve devlet tedbir noktasında sınırlı mekanizmalardır. Şöyle ki; Bugün tüm ülke de sokağa çıkma yasağı uygulansa, ekonomik kayıp çok ciddi boyutlara ulaşacak ve böylece daha da büyük sıkıntılara gark olunacaktır.  Nasıl bir enkazın toparlaması zor ise, salgın sonucunda ülkelerin toparlanması da o denli uzun süreli ve zordur. Şayet sokaklar kapatılır, işletmeler kapatılır ise salgın sonrası toparlanmamız bir o kadar  çok uzar. Ayrıca genel karantina uygulanmasını hiçbir devlet yapamayacağı gibi, dünyada da henüz bunu tamamı ile uygulamış bir ülke bulunmamaktadır. Pandemiler ortaya çıkış sürecinden itibaren süregeldiği zamandan bitişi ile beraber dünyada sistemlerin ve dengelerin değişimine vesile olmuştur. Buna en büyük örnek ise İspanyol gribidir. Salgın sonucu Avrupa yer ile yeksan olmuş,uzun vadede neticesi ise kara Perşembe namı ile ekonomik kriz yaşanmış, dünya tam toparlanma sürecine girerken de Adolf Hitler belası türemiştir.

 

Yine bir bela türer mi? İhtimal dahilinde. Şimdi asıl can sıkıcı tarafı söyleyeyim;

 

İspanyol gribi ortaya çıktığı dönemde birinci dalgada çok büyük sayılabileceğimiz bir tahribat oluşturmadı. 1. Dalga da hızlı seyreden salgın seyri bir süre sonra durmuştu. Sonbahar aylarına gelindiğinde kimse 2. Dalganın geleceğini hesap etmiyordu, lakin öyle olmadı. Salgın 2. Dalgası ile geri geldi. Çeşitli kaynaklarda geçen bilgilere göre salgının 2. Dalgasında 350 milyon insana bulaşan virüs tam 50 milyon insanın canını aldı ve gerçekleşen son dalgası ile beraber İspanyol gribi 500 milyon kişiyi etkiledi.

1918- 1920 arası dünyayı kasıp kavuran bu virüs, birinci dünya savaşının erkenden bitmesine sebep olduğu gibi yukarıda belirttiğim üzere Hitlerinde dünyanın başına bela oluşunu hızlandırmıştır.

2020 yılında henüz 1. Dalgası sona ermeyen covid 19 pandemisinin de aynı şekilde tezahür etmesini sanırım hiç kimse istemez. Peki bir maske takmamanın, mesafeye uymamanın nelere sebep olacağını domino taşı etkisi ile yukarıda görebiliyoruz değil mi?

Mart ayına kadar bize uzak olan virüs, ülkemize girişi ile birlikte 7 ayda komşularımıza, arkadaşlarımıza kadar geldi. Çember daraldı. Virüs İspanyol gribi kadar öldürücü olmasada, yayılım hızı İspanyol gribinden az olsa da yine de hiç kimse sevdiklerinin bu imtihanla sınanmasını istemez diye düşünüyorum.

Biz tedbirimizi alalım, sosyal mesafe, hijyen, maske kuralına çok dikkat edelim, gerisini de Rabbimize bırakalım, tevekkül edelim.

Hiçbir virüs sabit kalmadığı gibi mutasyona da uğramıştır, bu virüste Allahın izni ile etkisini kaybedecektir. Biz kurallara ciddi ciddi uyar isek salgın sonrası dünya düzeninde millet olarak hak ettiğimiz yeri alır, ve bu süreci en az zarar ile atlatırız, buna emin olunuz.

Hürmetlerimi sunarım, Kalın sağlıcakla..

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 14:12 tarihinde yazdırılmıştır.