ERKEN SEÇİM OLUR MU?

Yazar - Metin ATLI

ERKEN SEÇİM OLUR MU?  

                Mevcut iktidar erken seçim yapmak istiyor. Çünkü ekonomi her gün kötüye gidiyor. Demirel’in bir lafı var. “Tencere her hükümeti sallar.”  Şu an tencere kaynamıyor. Her şey çok pahalı. İşsizlik var. Dolar yükseldi. Dolar’la maaş almıyoruz ama Dolar yükselince her şeyin fiyatının arttığını artık öğrendik.   

               İktidar erken seçim yapmak istiyor, ama anket sonuçları iyi çıkmıyor. Anketlerde seçimi tekrar kazanabilecekleri oy çıkmıyor. Gün geçtikçe de oyları düşüyor. Çünkü tencere artık kaynamıyor. Ayasofya’yı açtılar, anket  yaptılar, olmadı. “Karadeniz de gaz bulduk” dediler, anket yaptılar, olmadı. “İzmir’de camide çav bella çaldılar” dediler, anket yaptılar olmadı. Biraz ümit görseler erken seçim yapacaklar. Ama ekonomiyi düzeltmeden seçim kazanmaları çok zor. 2023 e kadar dayanmaları çok zor.

                Yeni sistemde ittifaklar icat ettiler. MHP ve AKP  Cumhur İttifakı’nı kurdu. Diğer partiler de Millet İttifakı’nı kurdu. Düşündüler ki toplumumuzun neredeyse yüzde yetmişi kendisini milliyetçi ve muhafazakar olarak tanımlıyor. Bunları temsil eden 2 parti ittifak kurarsa ömrü billah iktidarda kalır. Karşı partiler asla bir araya gelemez. Ama bir şey unuttular. Siyasette iki kere iki dört etmiyor.

               Matematikçiye 2 kere 2 kaç eder diye sormuşlar. “Tabii ki 4 eder demiş.” Avukata 2 kere 2 kaç eder demişler. “Duruma göre 4’te edebilir, 3’te edebilir, 5’te edebilir” demiş. Muhasebeciye aynı soruyu sormuşlar. “Sen kaç etsin istiyorsun, bana onu söyle”  demiş. Aynı soruyu siyasetçiye sorsalar herhalde “4 hariç her sayı  mümkün” derdi.

               2 parti daha kuruldu. Gelecek Partisi ve Deva Partisi. Bu iki partinin oyları  henüz düşük, toplamı % 5 civarında. Ama şu an bu oran bile çok önemli.  Henüz il ve ilçe teşkilatlanmalarını bitirmeye çalışıyorlar. En az 41 ilde ve her ilin en az 3’te biri ilçesinde teşkilatlarını tamamlamış olmaları gerekiyor. Ardından büyük kongrelerini yapacaklar. Yılbaşına kadar büyük kongrelerini yapmayı planlıyorlar. Seçime girebilmeleri için büyük kongrelerinden sonra 6 ay geçmesi gerekiyor. Yani tahminen Haziran 202’ e kadar bir seçim olursa seçime katılamayacaklar. Öyle görünüyor ki iktidar partisinin ikide bir erken seçimi dile getirmesi bu yüzden. Bu iki partinin seçime girmesini istemiyorlar.

                 Mevcut yasaya göre Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2 tur da yapılıyor. Birinci tur seçime bir çok aday girebilir. İlk turda yüzde 50’yi geçen seçimi kazanır. Eğer hiç kimse ilk turda yüzde 50’yi bulamazsa en çok oy alan 2 aday ikinci tura kalır. İkinci turda 2 adaydan hangisi yüksek oy alırsa o Cumhurbaşkanı olur. Yapılan anketlerde çok aday olursa, Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk turda % 50’yi bulamıyor ama en yüksek oyu alıyor. Bu nedenle iktidar partisi ilk turda  yüzde 40 ve üzeri oy alan  seçimi kazansın demeye başladı. Ancak bu durumda millet ittifakı birleşip, ortak aday çıkartırsa o zaman bu da bir işe yaramaz.

              Türkiye de Cumhurbaşkanlığı için 2 dönem kuralı var. Cumhurbaşkanlığı süresi 5 yıl. Bir cumhurbaşkanı 5+5 ten toplam 10 yıl görev yapabilir. Ancak erken seçim kararını meclis alırsa 1 dönem daha fazladan aday olabiliyor. O nedenle erken seçim olacaksa bunun kararını meclisin alması önemli. Erken seçim kararını 2 merci alabiliyor. Cumhurbaşkanı veya Meclis. Meclisin erken seçim kararı alması için 360 milletvekilinin oyu gerekiyor.  Ancak mecliste MHP ve Ak Parti milletvekili toplamı 339 ve 360’a ulaşamıyor. Dolayısıyla muhalefet evet demezse meclis erken seçim kararı alamıyor.  O nedenle iktidar partisi İyi Parti ile bir çok görüşme yaptı. Anladığımız kadarıyla buradan da Meral Akşener’in desteğini alamadılar.

                            Şu anki yasaya göre bir Cumhurbaşkanı 2 dönem cumhurbaşkanlığı yapabilir. Fakat hukukçulara göre 2 farklı görüş var.

                        1-Ünlü Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu’na göre bu dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikinci ve son dönemi. Ancak Meclis bir erken seçim kararı alırsa Erdoğan tekrar aday olabilir. Erdoğan bir erken seçim kararı alırsa veya seçimler 2023’te zamanında yapılırsa Erdoğan bir daha aday olamaz.

                      2- Bazı hukukçulara göre ise Cumhurbaşkanı 2 dönem seçilebilir, Erdoğan’ın da bu ikinci dönemi. Ancak Erdoğan’ın ilk döneminde farklı bir Cumhurbaşkanlığı sistemi vardı. Dolayısıyla ilki sayılmaz. Bu dönem Erdoğan’ın birinci dönemi. Buna göre Erdoğan 2023’te tekrar aday olabilir. Hatta Meclis erken seçim kararı alırsa daha sonrasında da aday olabilir.

                     Yani olay yine Anayasa Mahkemesi’ne gidecek gibi duruyor.

                 Peki en önemli bir konu olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi bile bu kadar tartışmalı olabilir mi? Kanunu yaparken bunu neden net olarak yazmadılar? Bütün çıkarılan kanunları net yazmayıp hep yoruma dayalı yapıyorlar. Sonra her olayda kaos ve tartışma çıkıyor. Unutuyorlar mı, yoksa bilerek mi muğlak bırakıyorlar? Yorum sizin.

             Kanunlar bugün için yapılmaz, partiye özel yapılmaz, kişiye özel yapılmaz. Ama maalesef herkes seçimi nasıl kazanırım derdinde. Dar bölge seçim kanunu çıkarıp az oyla çok milletvekili çıkarma hesabı yapıyorlar. Ara seçim yapıp milletvekili sayımızı nasıl arttırırız diye hesap yapıyorlar. Baskın seçim yapıp Gelecek ve Deva Partisi’ni seçime sokmama hesabı yapıyorlar. O kadar çok ince hesaplar yapıyorlar ki. Bu ince hesaplara o kadar kafa patlatıyorlar ki. Bunun yarısı kadar ekonomi nasıl düzelir, ülkeye demokrasi nasıl gelir, adalet nasıl düzelir  kafa patlatsalardı bu kadar sorunumuz olmazdı. Bu kadar ince hesap yapmalarına da gerek kalmazdı.

 

    

 

 

                               

 

           

        

                

          

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 05:34 tarihinde yazdırılmıştır.