SAYIŞTAY

Yazar - Servet Şenyiğit

SAYIŞTAY  

 Sayıştay yargısal nitelikli anayasal bir kuruluştur. 1862 yılında kurulmuş ve Gülhane Hattı Hümayunu ile yürürlüğe konulan 1876 Kanuni Esasisinde (anayasasında) yer verilerek anayasal bir kurum haline gelmiştir.

 Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevlidir.

 Sayın Murat Ağırel’ in ŞAKİ (İnkilap Kitabevi)  kitabını okuyunca dehşete düştüm. Tümüyle Sayıştay belgelerine dayandırılarak anlatılan yolsuzluklar, vurgunlar, devleti hortumlamalar, hepimizin vergilerinden çalınan milyonlarca , milyarlarca liranın nasıl birtakım tezgahlarla, usulsüzlüklerle kimlerin ceplerine gittiği anlatıyor.

 RTE’nin Katar sevdasından tutunda üniversitelerden büyük şehir belediyelerine kadar yapılan usulsüzlükler Sayıştay raporlarıyla saptanmış. Madde madde sıralanmış. Devletin ne kadar zarara uğratıldığı kuruşuna kadar hesaplanmış.

  RTE; Dünyadaki ilk 500 üniversite arasında hiç Türk üniversitesinin olmamasını eleştirmişti ya, Sayıştay raporlarında açıklananları okuyunca inanın hayrete düştüm. Ben üniversiteleri bilim yuvaları olarak bilirdim ve öyle olmaları gerektiğine inanıyorum Ancak raporları okuyunca üniversitelerin bilim yuvası olmaktan çıkmış, yandaşlara peşkeş çekilen ticarethane haline gelmiş. Bilime ayıracak para aramayan, tersine yandaşlara arpalık yeri olan üniversite nasıl sıralamaya girecek ki?

 Sayıştay, raporlarını hazırlıyor, yayınlıyor da yaptırımları yok. Sormak ve bilgi almak için yazı yazdığı  kurumlardan yanıt vermeyen kurumlar olduğu gibi ‘sana hesap vermem’ demeye getiren kurumlarda var. Burada sorumluk yürütmeye düşse de ‘beraber yürüdük biz bu yollarda’ şarkısını söyleyenler kol kola yürümeyi sürdürüyorlar.

 Raporlarda en çok rastlanan yolsuzluk, kayırma ve çalma ihale yoluyla yapılıyor. AKP Hükümeti iktidarında 186 kez ihale kanunu değiştirildiyse ve şirkete, kişiye özel ihaleler yapılıyorsa görev yargıya düşüyor. Sayıştay raporlarını ihbar kabul ederek yargıya taşımakta Savcıların görevi. Bunları dillendirmeyen muhalefet partilerini de unutmamak gerekiyor.

 servetsenyigit@gmail.com

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 13:26 tarihinde yazdırılmıştır.