İyi insan olmak hayvanlara kötü davranmamakla başlar

Yazar - Ertan Bayer

İyi insan olmak hayvanlara kötü davranmamakla başlar  

4 Ekim Dünya Hayvan Hakları idi dün. Lüleburgaz, hayvanların yaşaması için Türkiye geneline göre belki daha iyi konumda ama diğer iller bizim gibi değil.

Televizyonlarda, yerel ve ulusal gazetelerde sık-sık karşımıza çıkar, bir insanın kediye veya köpeğe eziyet ettiği. Birçoğumuzun içi cız eder.  Bir kesimin de umurunda olmaz. Ancak hayvanlara eziyet etmek kötü insan olmanın başlangıcıdır. Çünkü eğer hayvanlar için su ve mama bırakmıyorsan, bari onların yaşama hakkına saygı duymalısın.

Yazının başlığında dediğimiz gibi “İyi insan olmak hayvanlara kötü davranmamakla başlar”. Tersi olarak görürsek “Kötü insan olmak hayvanlara kötü davranmakla başlar “ şeklinde de algılayabiliriz.

Ancak anne ve babalar çocuklarına daha küçük yaşlarda hayvan ve insan sevgisini aşılamalıdır.  Anne ve babalar, çocukları bir kediye veya bir köpeğe vurduğunda onlara hayvanların da bu dünyada bir yaşama hakkı olduğunu söylemeli ve öğretmelidir.

Ruh bilimcileri; eşlerini, çocuklarını ve başka insanları döven ve öldüren kişilerin geçmişlerini araştırdıklarında bu kişilerin çocukken hayvanlara işkence yaptığını ve bunun karşısında ailelerinden aferin bile aldıkları sonucuna ulaşmışlar.  

Yani kadına ve başkalarına eziyet eden ve öldüren kişilerin çocuklarında, hayvanlara ve akranlarına karşı şiddet gösterme ve bu şiddete karşı da tebrik edilmeleri var.

Bu nedenle dünyamız için iyi insanlar yetiştirmek anne ve babaların elinde. Onlar başka kişilerin haklarına saygılı olan kendilerine yapılmasını istemedikleri bir şeyi başkalarına yapmayan çocuklar yetiştirdiklerinde dünya kötülüklerden kurtulacak.

Sağlıklı günler dileğiyle kalın sağlıcakla….

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 18:00 tarihinde yazdırılmıştır.