DOĞU AKDENİZ'İ ATEŞLEMEK İÇİN ODUN TAŞIYANLAR

Yazar - Servet Şenyiğit

DOĞU AKDENİZ'İ ATEŞLEMEK İÇİN ODUN TAŞIYANLAR  

Yunanistan’ın Lozan ve Paris Antlaşmaları’na aykırı olarak  adalara  asker çıkartması, zaten çok ısınmış olan  Doğu Akdeniz’i daha da hareketlendirdi.

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege ve Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilim devam ederken, devreye giren Fransa, provokatif açıklamalarla ateşi körüklüyor.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, birçok savaş jeti ve denizaltıyla birlikte Charles de Gaulle isimli amiral gemisini bölgeye göndermeye karar verdiğini açıklamıştır.

 

ABD, Batı Asya’da, Suriye’de Irak’ta Türkiye’de ve İran’da yenildi. İran’a diş geçiremedi. Yenildiğini kabul ettiğini anımsarsak, Fransa bölgede ABD’nin boşluğunu doldurmaya çalışıyor. Daha önce de işgal ettiği ülkeler olan, Lübnan, Suriye ve Irak’ta etkinliğini arttırmayı hedefliyor.

 

Doğu Akdeniz’deki askeri tatbikatlarda Türkiye’yi düşman ülke olarak gören ABD, İsrail, Yunanistan ve GKRY petrol ve doğal gaz çalışmalarında da yanlarına Mısır’ı da alarak ortak hareket ediyorlar. Türkiye’de, kendi Mavi Vatanı’nı, denizdeki kaynaklarını ve denizlerdeki haklarını korumaya kararlı. Sahilden balık tutulmasını bile engelleyecek bir yapıya izin vermeyecektir.

 

Türkiye komşularıyla ve Doğu Akdeniz ülkeleriyle komşuluk ilişkilerini geliştirmek zorundadır. Türkiye, kişisel kaprislerle yönetilemez. Mısır’la ilişkilerimiz diplomatik düzeyde başlatılmalıdır. Mısır’ın menfaatleri Doğu Akdeniz’de Türkiye ile beraberdir ve Yunanistan ile işbirliği yaptığı zaman çok şey kaybedeceklerdir. Türkiye’nin ve İran’ın devlet aklıyla hareket ederek Mısır’ı Doğu Akdeniz’de yanlarına çekecek siyasetler geliştirmesi gerekmektedir.

 

Suriye için de aynı  durum geçerlidir. Türkiye, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde ABD’nin “kara gücüm” dediği ve binlerce TIR silah verdiği terör örgütleriyle savaşıyor. Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğüne hizmet ettiği gibi İran üzerindeki ABD baskısını da zayıflatıyor.

 

Yunanistan ile Türkiye arasında savaş çıkar mı? Kararı ABD verecek. ABD biliyor ki, Türkiye ABD’den uzaklaştı ve Rusya, İran, Çin ve Asya ülkeleriyle beraber adım atmaya başladı. Asya’da ki Türkiye’nin zayıf bir ülke olması ABD’nin çıkarınadır. Çıkaracağı savaşla Türkiye’yi yıpratmayı , ekonomisine ve askeri gücüne darbeler indirmeyi planlayabilir.

 

Yapılanların zamanlamasına baktığımızda da fotoğrafı görebiliyoruz. Emperyalist güçlerin şımarık çocuğu Yunanistan’ın adalara asker çıkarması, Fransa’nın askeri birliklerini Doğu Akdeniz’e gönderme kararı alması, ABD’nin GKRY’ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırması  ve ABD Dışişleri Bakanının Güney Kıbrıs’ı ziyareti hepimize bir mesaj veriyor aslında.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünyada Barış” sözünü çok iyi kavramamız gerekiyor. Anlamını kavramak da yetmez. Gerek Balkan ülkeleriyle,  gerekse güney komşularımızla yaptığı antlaşmaların, paktların içeriklerini de öğrenmek zorundayız.  

 

servetsenyigit@gmail.com

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 03:30 tarihinde yazdırılmıştır.