Tekelci yönetim

Yazar - ÖZGÜR TERZİOĞLU

Tekelci yönetim  

 

         Ahlaki yapının bozulması, siteler arasında ki görüş farklılıkları, üretimi arttırmak için borçlanan köylülerin borçlarını ödeyememeleri, çıkar ve sınıf çatışmaları neticesinde Solon, Sofistler, Sokrat, Eflatun, Aristo gibi ünlü filozoflar daha iyi bir devlet anlayışı getirebilmek amacıyla fikir üretmişlerdir.

         Antik Yunan’da Site adı verilen şehir devletleri arasında en dikkat çekeni “Atina devleti’’ olarak biliniyor.  O dönemlerde savaşlar, adaletsizlikler, siyasal istikrarsızlıklar neticesinde toplum sarsılıyordu. Bu yüzden devlet anlayışında ne gibi değişimlerin yapılması gerektiği konusunda hararetli tartışmalar başlamıştı.

         Liberal görüşlü sofistlere göre fayda sağlayan yollar bulunmalıydı. Sofilere göre devlet; ekonomik hayata karışmamalıydı. Yani devletin varlığı birey için olmalıdır. Hür insanı her şeyin üzerinde görüyorlardı. Otarite kabul görmüyordu. Böylece hür düşüncenin, serbest piyasa modelinin ve demokratik anlayışın izlerine Antik Yunan’da rastlamaktayız.

Günümüzde devlet yönetim anlayışlarını incelediğimizde Liber (Özgür) düşünceyi kendi içinde yaşayan Amerika da özgürlükçü düşünce ya da ekonomik anlamda Liberal anlayışı sol kanadı temsil edenlerin savunduğunu görüyoruz. Biz de ise ekonomik anlamda Liberalizm sağ kanadın yaptığını, fakat düşünsel anlamda bu akımı yapamayan bir tabana sahip olduğunu görüyoruz. Dinsel inancın sorgulatmayan baskısı özgürleşemeyen, sağlıklı fikir üretemeyen ve yaratıcı üretim konusunda verimsiz yönetimde liberal ekonomi de tam olarak işletilememektedir. Öte yandan siyaseten sol tarafı temsil eden taban devletçiliği savunur.           Hür teşebbüsü patron olarak değerlendirirken, sınıf bilincini aşılayan işçi dostu imajı sergilemektedir. Bu halimizle siyasi anlamda çelişkileri yaşamaya devam ediyoruz.

Kontrollü demokrasi adı altında seksenli yıllarda hayatımıza giren delegasyon sistemi, kent yönetimlerinde oligarşik yapıyı bizlere yaşatmaya devam etmektedir. Ülkemizde her kentin oligarşik yapılanması sonucu yerel yönetimlerde düdüğün kimin çalacağının belirlenmesi “güç” eksenli ve para odaklı olduğunu her siyaset grubunun biliyor. Buna rağmen sürekli olarak demokrasiyi yaşadıklarını düşünerek mutlu olmaları ve birbirlerini en sahte duygularla tebrik etmeleri anlamsızlığını yaşayarak demokratik yönetim konusunda sınıfta kalıyoruz. Birileri halkın kazanımlarını rant olarak görüyor ve güç birliği oluşturuluyor. Güç birliği arpalanıyor, yasal yollardan şirketlere halkın kazanımları akıtılıyor. Bizlere anlatılan demokrasi masalında yönetim, her seferinde tekele alınmaya çalışılıyor.  

         Yerel yönetimimizde düdüğü verdiğimiz kimse ve beraberinde yola çıktığı grubu incelemeye aldığımızda anlatmaya çalıştığım konudan bağımsız hareketlerinin olmadığını görüyoruz. Öğrendikleri politik kurnazlıklar sayesinde sanatı, bilimi, eğitimi, sosyal aktiviteleri tekelci yönetime alarak sivil toplum örgütlerine göz açtırmayan, proje avcısı gibiler... Birçok alanda toplumun yararına yapılacak olanları kendi bünyelerinde projelendirip en basite indirgeyerek, en hızlı şekilde niteliği arttırmak yerine nicel artırımlar ile faydasız işleri vatandaşın gözünü boyamak için yapmaya devam etmektedirler. Toplumun diğer fetlerinin yönetime katılmasını hoş karşılamıyorlar.

          Halkın varlığı belediye için değildir! Israrla bu çağdışı durumu devam ettiriyoruz.

Tekelci yönetim anlayışı tüketim toplumlarının pazar ekonomisi modelinin devamlılığı adına verimli ve yaratıcı üretim konusunda hür teşebbüsü desteklemez. Bu sebeple lüzumsuz işlere para harcamak alışkanlıkları vardır.

         Yaşadığımız kente demokrasi getirmek istiyorsak eğer iyi yönetişim ilkelerini doğru uygulayabilecek, yerel ekonomiyi üretim ekonomisine çevirebilecek, liyakati, hakkaniyeti gözetebilecek özgür düşünceye yer açabilecek kişilerin tarafsız bir bölgede “Lüleburgazlı bilinci” oluşturularak yetiştirilmesi gerekmektedir.

 

                                                                 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 16 Nisan 2024, 08:06 tarihinde yazdırılmıştır.