Sorun bizde üretileni ucuza temin edememek

Yazar - Ertan Bayer

Sorun bizde üretileni ucuza temin edememek  

Parti isimlerini unutun.  İcraata bakın. 19 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye genelinde bir açıklama yapıldı. “Seyirciye Oynamak” deyimine uygun yapılan bu açıklamada Türkiye’nin Karadeniz’de yerli ve milli ve gemilerle Doğal Gaz bulduğu açıklandı. Yani Norveç’ten satın alıp isminin Kanuni olarak değiştiği yerli ve milli gemiler ile. 

Karadeniz de doğalgaz bulma işinde abartı ve şov çok fazla ama işin gerçeğine bakarsan Türkiye 2010 yılından itibaren bir Amerikan firması ile Karadeniz de yüzde 50, yüzde 50 yani yarı yarıya pay ile  doğalgaz arıyor. 2010 yılından sonra Karadeniz’de bulunan doğalgazlar da bu şekilde bulundu.

Karadeniz de bulunan bir çok doğalgazın kullanılması ise yüklü maliyet ve yatırım gerektiğinden kullanma işine girilmedi.  Yüzeye daha yakın daha az maliyet isteyen rezervler aranıyor. Son şov da diyelim ki doğalgaz bulundu,  bunu 2023’ten önce kullanamayacaklarını kendilerini dile getirdiler.  2023 yılında bizim kullanacağımız doğalgaz fiyatlarına olumlu yansıyacağı da şüpheli.

Şimdi sevinme nedenine bakalım. Doğalgaz bulunmuş diye doğalgazı ucuza kullanacağımız  söylüyorlar. O zaman 3 ay sonra faturalara bakarsınız. Geçen seneki fiyatları aramazsanız iyidir. Hatta A Haber doğalgaz bulunduktan 1 saat sonra 60 ülke ile ihracat anlaşması bile yaptı. Oysa, domates de bu ülkede yetişiyor. Tarla da çifti 30 Kuruş’a satıyor ama biz market veya pazardan 5 TL’den aşağıya alamıyoruz.  Fındıkta bizde yetişiyor. Üreticiden 20-25 TL’den alınıyor ama biz  kilosu 80 TL’den yiyoruz.

Yani bizim ülke olarak sorunumuz doğalgaz bulmak veya maden bulmak değil? Bizde olanları bizlere ucuza sağlayacak olan bir hükümete sahip olmamamız. Biz diyoruz ki bu ülke 2000 yılından önce dünya da kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriydi.  Şimdi nasıl oldu da samanı bile dışarıdan alan ülke oldu.

Bu sorunu çözersek sevinmek için  Akdeniz’de veya Karadeniz’ de doğalgaz bulduk numaralarına gerek kalmayacak. Vatandaş zaten ülke yöneticilerini sevecek.

30 Ağustos Zafer Bayramınız ve 1 Eylül Dünya Barış Gününüz kutlu olsun.

Kalın sağlıcakla…. 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 02:42 tarihinde yazdırılmıştır.