KİŞİSEL SINIRLARINIZ GÜCÜNÜZ

Yazar - Burcu Çalışkan

KİŞİSEL SINIRLARINIZ GÜCÜNÜZ  

Sınırlar koymak, kendime duyduğum şefkati göstermenin bir yoludur. Kişisel sınırlarımın olması beni kaba, bencil ve duyarsız yapmaz çünkü ben kendi yolumu tercih ediyorum. Kendimi önemsiyorum.”

Christine Morgan

Bireyin sınırları, yaşamlarına kimin ve ne ölçüde katılacağını belirlemelerine yardımcı olabilir. Bir türlü hayır diyemiyor musunuz? Sizi kıracak bir harekette bulunan arkadaşınıza ona kırıldığınızı söyleyemiyor musunuz? Belki de sizin sınır koymayı öğrenme vaktiniz gelmiştir. Kişisel sınırlar kendimizi korumak için oluşturduğumuz fiziksel, duygusal ve zihinsel sınırlardır. Hepimizin kişisel sınırlara ihtiyacı var. Sınırlar kişinin kimliğini oluşturmasına yardımcı olurlar. Sınırlar aynı zamanda sağlıklı ilişkiler kurmamıza ve sağlıklı bir hayat yaşamamıza yol açarlar.

Psikolojik gelişimimizle ilgili çoğu durumda olduğu gibi, sınırlarla ilgili dünya görüşümüzün temelleri de çocukluğumuzda atılır. Diyelim sınırlarımıza, pek de özen göstermeyen bir aile ortamında büyüdük, bize sormadan eşyalarımızı kullanan kardeşlerimiz vardı, ailemizde, aile fertlerinin özel hayatına saygı duymak diye bir kavram yoktu. Böyle bir durumda büyüdüğümüzde bizim, sınır koymayı öğrenmemiş yetişkinlere dönüşmemiz kaçınılmazdır.

Kişisel sınırlarımıza sahip çıktığımızda kendimize ve özümüze de sahip çıkıyoruz demektir. Kişisel sınırlarımız sayesinde insanlara bize nasıl davranacaklarını öğretiriz. Sınırlarımız çok katı, çok gevşek ya da ikisinin ortası olabilir. Sınırların hiç olmayışı ise bizim güçlü bir benlik duygusuna sahip olmadığımızı gösterir. İşte ya da kişisel ilişkilerimizde zayıf sınırlara sahip olmamız öfkeye ve tükenmişlik duygusuna yol açabilir.

Peki sınırlarınızı belirlemek ve korumak için neler yapabilirsiniz?

Konuşun. Başkalarını kırma korkusuyla içinizde biriktirdiğiniz kelimelerinizi özgür bırakın. Hoşunuza gitmeyen hareketlerde bulunanlara sınırlarınızın haritasını verin.

Hayır demeyi öğrenin. İnsanlara hayır diyemiyor oluşunuzun altında yatan neden onların sevgisini kaybetmekten korkmanız mı? Peki ama hayır demek istediğiniz durumlara hayır demeyerek, kendinize haksızlık etmiş olmuyor musunuz? Gelin istemediğiniz şeylere hayır demeye başlayarak kendinize karşı adil olun ve insanlara sınırlarınızın ne olduğunu öğretin.
Duygularınıza saygı gösterin. Eğer siz duygularınıza saygı göstermezseniz, hayatınızdaki insanlar da sizin duygularınıza saygı göstermezler. Bu kadar basit. Sınırlarınız ihlal edildiği zaman kendinizi kötü hissettiğinizde duygularınıza kulak verin ve sınırlarınıza sahip çıkın.
Sınırlarınızı çizerken kendinizi kötü hissetmeyin. Örneğin çat kapı evinize gelerek sınırlarınızı ihlal eden bir arkadaşınıza “Bunu yaptığın zaman hoşuma gitmiyor” demekten çekinmeyin. Unutmayın bir insan olarak kendinizi korumaya çalışmanız sizin en doğal hakkınız.

Sınır koymanın kişinin kendine duyduğu sevginin bir göstergesi olduğunun ayırdına varın. Evet, sınır çizebilme gücümüz kendimize duyduğumuz saygı ve sevgiyle de ilintilidir. Sizce kendine saygı duyan biri sınırlarının ihlaline izin verir mi? Cevabınızı duyar gibiyim. Kendinize hak ettiğiniz saygıyı gösterin ve eğer bu konuda iyi değilseniz sınırlarınızı daha dikkatli bir şekilde çizmeye başlayın.

Size sınırlarınızı belirlediğiniz ve onları özenle koruduğunuz günler diliyorum. 

Sevgiyle kalın…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 23 Nisan 2024, 23:40 tarihinde yazdırılmıştır.