AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ HİZMETİ ALMA MECBURİYETİ YİNE ERTELENDİ

Yazar - Metin ATLI

AZ  TEHLİKELİ  İŞYERLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ HİZMETİ ALMA MECBURİYETİ YİNE ERTELENDİ  

            1 Temmuz 2020 den itibaren az tehlikeli sınıfta yer alıp 50 den az çalışanı olan işyerleri içinde iş güvenliği hizmeti alma mecburiyeti başlamıştı. Ancak yasa 31-12-2023 tarihine ertelendi.

         İş güvenliği yasasını tekrar özetleyelim.  İşyerleri 3 tehlike sınıfına ayrılmıştı. Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli. Tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde 1 kişi dahi çalışan varsa, az tehlikeli işyerlerinde ise 50 ve daha fazla çalışan varsa İş Güvenliği Hizmeti (İSG)  hizmeti almak  zorundadır.  Bir işyerinin veya sitenin hiç çalışanı yoksa İSG hizmeti almasına gerek yoktur. 50 den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan bir işyerinin iş güvenliği hizmeti alma zorunluluğu 31-12-2023 te başlayacak. Tabi tekrar ertelenmez ise.

       Peki 50 den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri İSG hizmetini nasıl alacaklar. Eğer işyeri sahibinin veya çalışanlardan birinin iş güvenliği sertifikası varsa o kişi iş güvenliği görevini üstlenebilecek. İşyeri hekimi hizmetini ise aile hekimlerinden veya kamu sağlık kurumlarından alabilecekler. İş güvenliği sertifikasını açık öğretimin ilgili sınavına giren ve sınavı geçen kişiler alabilirler. İş güvenliği sertifikası, iş güvenliği uzmanlığı sertifikası yerine geçmez. İş güvenliği sertifika sahibi kişi İSG katip sayfası üzerinden kendini o işyerine atamak zorundadır. Ancak o zaman resmiyet kazanır.  Eğer o işyerinde bu sertifika sahibi biri yoksa o zaman bir OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) şirketinden hem iş güvenliği hem de hekim hizmeti alabilirler. Bu durum yalnız 50 den az çalışanı olan ve az tehlikeli gruptaki işyerleri için geçerli. Bunu neden hatırlattık. 31-12-2023 tarihine kadar bu işyerleri bu sertifikayı almaya çalışsınlar.

      Bir konuyu atlamayalım. 50 den az çalışanı ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği hizmeti alma zorunluluğu ertelendi. Ancak risk analizi ve acil eylem planı raporlarının hazırlanması, çalışanlara İSG eğitimi verilmesi zorunluluğu devam ediyor. İşveren risk analizi raporunda yazan eksikleri gidermek zorunda.  Risk analizi raporu önemlidir. O işyerinde iş güvenliği açısından ne eksik varsa bu raporda yazar. İşveren de bu eksikleri giderir. Az tehlikeli işyerlerinde  Rapor 6 yıl geçerlidir ve 6 yıl sonra tekrar yenilenir. Az tehlikeli işyerlerinde en çok kaçak akım rölesi var mı, yangın tüpü var mı, acil kaçış uygun mu , dolaplar duvara sabitlenmiş mi, oturulan sandalye uygun mu,merdiven korkulukları uygun mu,  mutfak ve kahvelerde gaz dedektörü var mı gibi konular, genel kontrol edilen konulardır. Bu ve buna benzer konularda eksikler varsa işveren bunları yaptırmak zorunda. Bun da erteleme yok.

      Bir işyerinin tehlike sınıfını nasıl anlarız. İşyeri tehlike sınıfı işyeri NACE KODU’ndan  anlaşılır. İşyeri SGK sicil numaranızı önünüze alın. İlk sayıyı atın. Sonraki 6 rakam sizin nace kodunuzdur ( vergi levhanızın üzerinde de nace kodunuz yazar). İnternetten işyeri tehlike sınıfı tebliği sayfasına girin. Ek yazan yere tıklayın. Çıkan listede nace kodunuzu bulun. Karşısında tehlike sınıfı yazacaktır.

              İş güvenliği ile ilgili tüm konularda  arayabilirsiniz.

   

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Nisan 2024, 16:05 tarihinde yazdırılmıştır.