TÜKENECEKLER.

Yazar - HAYRİ AKPINAR

 TÜKENECEKLER.  

         Günümüzde seçime katılan SOL partilerin önderliğini CHP yapmaktadır. Dolayısıyla solu büyük kitle bazında temsil ettiklerini söyleyebiliriz. Aslında bir partiye SOL tanımı koyduğumuzda anlaşılan şey ” Kapitalizm ve Emperyalizme karşı, Laik, Halk için halk ile Eşit ve adil ülkeyi yönetmek isteyen SOL hareket algılanmaktadır”  CHP’de bu gayeyi gütmektedir. Hatta tüzüğünün “AMAÇ” bölümünde bu gaye hoş, kibar ve süslü cümleler ile açıklanmaktadır. Diğer sol partilerde çok farklı değildir.

         Ancak ülkemizde yazılandan ziyade yürütmede yaşananlar ile SOL partileri anlamaya çalıştığımızda Tezat ve Terslikler ile karşılaşmaktayız.

         Nasıl ki Sağ parti seçmeni kendilerini Sosyalist gibi yönetmesi için Sosyalizm karşıtlarını iktidara taşıdığında Hüsrana uğruyorsa, Sol parti seçmeni de aynı tezat içinde. Sosyalist gibi vaat edenleri seçip, Kapitalist gibi yönetildiklerini görmektedirler. Aslında mevcut siyasi partilerin tüzüklerine baktığımızda hepsi aynı şarkıyı söylemekteler sadece makam farklı.

         Hepsi;

*Türk milliyetçisi dir. (bazıları dilinin ucuyla söylese de)

*Atatürkçüdürler (bazıları söyleyemese de)

*Erkler ayrılığı olmazsa olmazdır.

*Emekçiyi çok severler. (bazıları ekmek ile karıştırsa da)

*Adalet herkese lazım olacaktır . Önemlidir (En çok kendileri için isteseler de)

*Dindar Müslüman dırlar (bazıları Cuma ve Seçim zamanı da olsa)

*Doğayı ve tüm canlıları severler (Şakadan orman yakılmasına göz yumsalar da)

         Kısaca hepsi  “ Benim ki Kara, Senin ki benden kara” kardeşliği içinde. Dolayısıyla mevcut Partileri SAĞ ve SOL diye ayırmak Halka ve Ülke çıkarlarına hiçbir fayda sağlamayacaktır. Çünkü bu yanılgı ile yıllarca aynı tas aynı hamam yönetildik.

         Fakat görünen o ki, Durum değişiyor. İnsanlar siyasi partilere değil hayatın ihtiyaçlarına ve kişisel isteklerine göre fayda sağlayacak fikir ve düşüncelere itibar etmektedirler. (Bunun en güzel örneği yanı başımızda M.Siyam Kesimoğlu başarmıştır.) Onları sol veya sağ gibi kısıtlı ve sınırlı kavramlar çok ilgilendirmemekte. Hatta dinlere bakış açıları dahi özgürlük içermekte, bu yüzdendir ki İmam hatiplerde bile Deizmin arttığı kabul görmektedir. Sorgulayan toplum düzeni oluşmaktadır. Artık BİAT ve İTAAT siyasi partilerin sempatizanları tarafından terk edilmektedir. Kalanlarda doğal seleksiyon ile tükeneceklerdir.

         Gelişen teknoloji ve iletişim insanların aralarında yaşam kalitelerini kıyaslama olanağı sağladıkça, Taleplerde değişmekte ve farklılaşmaktadır.

         Artık öncelik;

*Üretim araçlarının toplumun ortak mülkiyetinde olması;

*Yaşamın her alanında insanın, Doğanın ve tüm canlıların ortak faydası öncelikli olması,

*Üretime katılmada herkesin kabiliyeti ve gücü kadar, Ülke hizmetlerinden ve değerlerinden eşit şekilde yararlanması,

*Eğitim ve sağlığın Ticaretinin yapılmaması herkesin eşit şekilde faydalanması,

*Emeğin insanın onuru olduğu, Kaliteli yaşam koşullarına aykırı zorlanamayacağı iradesi dışında alınıp satılamayacağı ve özgür hakkının bağımsız kullanılması,

*Düşüncenin suç olmadığı, Hak arama ve Hayır diyebilmenin Özgürlük olduğu ve kısıtlanmaması gerektiği gibi söylemlerin herhangi bir siyasi düşünceye mal edilmeden bunlara cevap verecek siyasilerin tercih edileceği bağıra bağıra gelmektedir. Bu istekler Artık dizginlenemez ve dizayn edilemez boyutlara ulaşmıştır.

         Sol partiler misyonu ve söylemleri gereği kendilerini yeniden dizayn etmek zorundadırlar. Tabandan tavana başlatılacak cesurca revizyon hareketi  Ülkenin geleceği ve Solun inanırlılığı açısından çok çok önemlidir.

         Solun tanımını yeniden yapmak veya Revizyonist Sosyalizmi doğru anlatmak değişen ve gelişen halkın taleplerine cevap vermede etkin olacaktır.

         Fert yerine Toplum kavramı öncelikli olmadan, Siyasi eşitliğin ekonomik eşitlik ile sağlanmadan Tam bir özgürlüğün olmayacağı asla unutulmamalı dır.

 

                                                                           Hayri AKPINAR

        

        

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 18 Nisan 2024, 09:23 tarihinde yazdırılmıştır.