PANDEMİDEN KAR ETMEK !

Yazar - HAYRİ AKPINAR

PANDEMİDEN KAR ETMEK !  

 

         Devleti yönetenlerin, yönetim biçimlerini beğenirsiniz yada beğenmezsiniz, O sizin düşünceniz. Ancak Yasa koyucular 7244 sayılı Covid-19 salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu 17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmi Gazetede yayınlayarak yürürlüğe soktu.

          Kanun kısaca Diyor ki “Bu pandamı süresince insanlarımızın sosyal hayatlarını ve bazı işyerlerimizin faaliyetini biz durdurduk. Dolayısı ile insanlarımız mağdur oldu, Devlet olarak bu insanların bize ödemesi gereken Kira-Vergi-SGK v.b almaktan vazgeçtik veya erteledik, faizini sildik. Aynı şekilde uygulamalar için Yetkiyi belediyelere verdik ki onlarda vatandaşının mağduriyetini gidermeye yardımcı olsunlar” dedi.

         Halkımızın haklarını bilme ve alma adına sıralamayı yapalım dedik. Sonuçta Pandamı mağduriyetinden nasıl KAR elde edilirmiş hep birlikte öğrenmiş olalım.

         Vatandaş Lehine aşağıdaki uygulamaların yapılabilmesi içi Belediye meclisinin KARAR ALMASI GEREKMEKTEDİR. Hangi konunun yapılması için Meclis kararı alındığı pek bilinen konu değil. Umuyorum ki Halkla ilişkiler birimi bu yazının yayımından sonra bilgilendirme yapacaktır. Aşağıdaki maddeleri kısaltılarak açıkladım. Tamamı kanunda mevcut.

                a)Park kiraları v.b kiralar: Zorunlu kapalı kaldığı aylar için kira almayın veya erteleyin, ertelediğinizi kapalı kaldığı ay kadar faiz ve gecikme zammı almadan taksitlendirin diyor. Bundan daha kiracıların haberi yok, Belediyemizde kulak arkası yapmış durumda.

         b-Su alacaklarına erteleme:Konutlar ve Zorunlu faaliyeti durdurulan, ara verilen işyerlerinin su ödemelerini 3 ay erteleyin ve sonra 3 ay faizsiz ve gecikme zamsız taksitlendirin diyor. Ancak bize 2 ay yeter dediler olay kapandı. Ya sonra? yapılan ZAM ile Trakya’nın en pahalı suyunu tüketmeye devam ediniz dediler.

         c-İlan-Reklam ve Çevre temizlik vergisi: Kapalı işyerleri ve faaliyeti durdurulan işyerlerinden kapalı kaldıkları süre kadar bu vergileri almayın tavsiyesi var. Ama bu da sağır sultana havale edilmiş durumda.

         d-Şehir içi minibüslerine destek. Belediyemiz son anda  bu esnafımız ile ilgili gerekeni yaptı. Oda başkanını yürekten kutluyorum ve tabi Encümenimizi de. Bunlar için Halkın hanesine elle tutulur gelir yazamadım Üzgünüm.

         Ya Belediyelerin bu dönemde Devletten aldıkları? (siz rakamlandırın Lütfen)

*Belediyelerin Nisan-Mayıs ayları vergi gelirlerinden devlet payını %0 a çekti.

*içme suyun temininde  kullanılan elektrik borçlarını yapılandırdı.

*Belediyenin İller bankasından aldığı kredilerin, Kredi ana para ve faizlerini 2020 yılı sonuna kadar erteledi.

*Belediyenin toplu taşıma araçlarının kullandığı akaryakıtta ÖTV ve KDV %1’e çekildi.

*Belediyeye İLBANK ve kamu bankalarından Faizsiz veya düşük faizsiz kredi imkanı sağlandı.

         Bunların Belediyelere kazandırdıklarına baktığımızda, vatandaş bu Pandemi maçından hükmen mağlup ayrılmıştır. Sorgulamak değil belki ama sormak lazım Devlet hepimizinse niye Belediye devlet imkanlarını kullanırken bize altı üstü Devletten aldığının çok çok azını bu süreci sıkıntısız atlatmamıza yardımcı olmak için kullanmaz. Şark kurnazlığımıdır,  Pandemi den KAR etmek mi?

         Park ve Diğer kiracıları ve Zorunlu kapalı işyeri işletmecilerini de anlamakta zorlanıyor,  Özellikle onları temsil eden oda yöneticilerinin vurdum duymazlığını hayret ile karşılıyorum. Belli ki bu kanundan haberleri bile yok. Siz üyelerinize sahip çıkmazsanız geldiğiniz o sandığın başında şapkanız ile baş başa kalmaktan kaçamazsınız. Lütfen biraz daha gayret ve duyarlılık. Geç kalmadınız Belediye yöneticileri ile görüşmeler yapmalısınız umuyorum sizi anlayacak ve bu durumu düzelteceklerdir. Bu kiracıların o desteklere inanın çok ihtiyacı var. İlan Reklam ve ÇTV konusu da öyle, Dile getirin, karşılık bulacaksınızdır.

         Bir şey Hakkınızsa verilmesini beklemeyin,  Çünkü Hak verilmez Alınır.

        

 

        

        

        

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 17:17 tarihinde yazdırılmıştır.