AMAN BÜTÇEYE DİKKAT-1-

Yazar - Özgür Kaya

AMAN BÜTÇEYE DİKKAT-1-  

Son günler de gerek yazılı basın da gerekse sosyal medya da Lüleburgaz Belediyesi yönetimi ve uygulamaları hakkında birçok eleştiriyi sıkça görmeye başladık. Özellikle CORONAVİRÜS COVİT 19 ile mücadele  döneminde bu eleştirilerin dozu artarken diğer yandan bu eleştirilere katılanların sayısı da hızla yükselmeye başladı.

Belediye yönetiminin birinci yılının, Belediye Başkanının ise 2. Yılının yeni dolduğu bu günlerde neden eleştiriler bu kadar yüksek sesle dile getirilmeye başladı? Sorunların temelinde ne var? Nelere dikkat etmemiz gerekir? Bu yazımızda Lüleburgaz Belediyesi’nde yaşanılan sorunların, temel sebeplerini araştıracağız. Bunu yapabilmek için de bir bilim dalı olarak kamu yönetimi ve siyaset bilimine başvurmamız gerekiyor. Siyaset bilimi kamu yönetiminde (devlet veya belediye) sorunlar ortaya çıkmaya ve muhalefet yükselmeye  başladığında iki noktaya işaret eder. Bunlar ekonomik veriler ve yönetim şeklidir.

Bu yazımızda yönetim konusu, biraz daha günlük magazin siyasetine konu olabileceği ve tartışmaya açık bir konu olduğundan oraya değinmeyeceğiz. Daha çok ekonomik verileri inceleyip sorunun kaynağını bulmaya çalışarak, belediye yönetimine yol göstermeye ve yardımcı olmaya çalışacağız.

Hepimizin bildiği gibi söz konusu ekonomik verilerin incelenmesi olduğunda ilk bakılması gereken yer, kurumların bütçeleridir. Öyleyse bizim de Lüleburgaz Belediyesi’nde yaşanan sorunların kaynağını anlamak için ilk bakmamız gereken yer Lüleburgaz Belediyesi’nin bütçesidir.

Bütçe ile ilgili konularını herkesin anlayabileceği şekilde yazabilmek  için de -bütçenin nasıl kullanıldığını bir kenara koyarak- en temel göstergelerden başlamak ve konuyu sadeleştirmek gerekir. Bunu yapıp Lüleburgaz Belediyesi bütçesinin  son 10 yıllık verilerinde sorunların kaynağı hemen kendisini gösteriyor.

Lüleburgaz Belediyesinin toplam bütçesi son 10 yılın içinde aşağıdaki gibi :

YIL        BÜTÇE BÜYÜKLÜĞÜ     ARTIŞ                   DIŞARDAN

                                                                                              AKTARILAN

2010          44 Milyon TL                  %11                       -

2011         51 Milyon TL                   %16                       -

2012         68 milyon TL                   %33                       -

2013         78 milyon TL                   %15                       -

2014         90 milyon TL                   %15                       -

2015        102 milyon TL                  %13                       -

2016        133 milyon TL                  %30                       -

2017        167 milyon TL                  %26                       -

2018        203 milyon TL                  %22                       40 Milyon TL

2019        213 milyon TL                  %5                         40 milyon TL

2020       213 milyon TL                  %-0,02                  36 Milyon TL

 

Yukarıdaki verilerin Lüleburgaz Belediyesi bütçesi hakkında bize anlattıklarını özetlersek:

1-            Son 10 yılda enflasyonun üstünde bir artışla ortalama %20 büyüme gösteren belediye bütçesi son 2 yılda hızlı bir düşüşle negatif bir görünüme ulaşıp son yıl 2020’de (–)  eksi vermeye başlamış. Tabloda yer alan sadece parasal göstergelerdir ki, enflasyon hesaba katıldığında bu negatif durum çok ciddi bir hal almakta ve bütçe ciddi şekilde alarm vermektedir.

2-             Verilere göre son 3 yılda Belediyenin gelirleri ile bütçe dengelenememiş, bankalardaki toplam 116 milyon lira para aktarılarak bütçe ancak denklenebilmiştir. (2018- 40 milyon, 2019- 40 milyon, 2020- 36 milyon TL ). Bu yıl (2020) Korona salgının yarattığı durgunluk ve Türkiye’deki ekonomik kriz dikkate alındığında gelir hedeflerine ulaşmak zor bir ihtimal olarak görülmekte, bu da gelecek yılın (2021) bütçesinde sorunlar oluşacağını göstermektedir

3-             2020’de gelirler (özkaynak bütçesi)  177 milyon TL’ye düşmüş, bütçesinin açıkları bankalardan aktarılan 36 milyon TL ile kapatılmıştır. Bankalarda belediyenin parası kalmadığı için 2021 bütçesinin denklenmesi ancak BORÇLANMAKLA mümkün olacaktır. Bu da demek ki, Lüleburgaz Belediyesi gelecek yıl ilk defa BORÇ ALMAK zorunda kalacaktır.

4-            Ekonomik göstergeler alarm verirken, acil tedbirler alınmaz ve son 3 yılda görülen eğilim devam eder ise 2023 e kadar Lüleburgaz Belediyesi’nin borç batağına saplanması ve HÜKÜMETİN insafına kalması kaçınılmazdır.

5-            Bütçedeki bu negatif eğilim durdurulmaz ise yeni yatırımlar gerçekleşemeyecek, hizmet üretimi zorlaşacaktır. Bu durumun idari ve siyasi sorunlara sebep olacak ve bu durum hepimizi olumsuz etkileyecektir.

Enflasyon harici, sadece parasal (TL) değerleri incelediğimiz bu yazımızın devamında, Lüleburgaz Belediyesi bütçesindeki bu negatif görünümün gerçekte ne düzeyde olduğunu (altın cinsinden) incelemeyi bir sonraki yazımıza bıraktık

Unutmayalım ekonomik sorunlar yaşayan bir evde, Şehirde veya ülkede huzursuzluk kaçınılmazdır

Bizden söylemesi, AMAN BÜTÇEYE DİKKAT

Selam ederim .

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 05:21 tarihinde yazdırılmıştır.