DERELER TEMİZ AKIYOR

Yazar - Servet Şenyiğit

DERELER TEMİZ AKIYOR  

 

Geçen hafta Hürfikir' deki haber umut vericiydi. Lüleburgaz Deresinin temiz aktığının haberinde derede balıkların görüldüğü, kurbağa seslerinin duyulduğu belirtiliyordu.                                                   

TV' lerde gösterilen ve su kullanımını konu alan kamu sporunu anımsadım. Vahşi sulama yapılmamasını söylüyor, damlama metodu kullanılmasını istiyordu spotta. Suyu tasarruflu kullanalım diyor. Düşününce de 'devlet akıl veriyor ancak kendine aklı yetmiyor' diye düşündüm. Çiftçi tarlasını, bahçesini sulayacak suyu buldu da hangi yöntemle sulayacağı öğretiliyor.                                   

Nehir ve derelerin üzerine plansız programsız yüzlerce HES yapılarak suyun önü kesildi, doğal denge altüst edildi. Sanayi kuruluşları tüm atıklarını nehir ve derelere vererek doğa katliamı yapıyorlar. Arıtma tesisi olanlar bile masraflı bulduğundan çalıştırmıyor. Ergene nehrinin durumu ortada. Sulama yapılamıyor ve hiçbir canlı yaşayamıyor. Lüleburgaz dereside aynı durumda. Kimlerin nasıl kirlettiği zehirlendiği belli. Denetim olmayınca ve birtakım çıkarlar uğruna göz yumulunca tarlalar sulanamadığı gibi insan sağlığı da önemsemiyor. Sömürü hırsı gözlerini kör etmiş.                                                             

 KOVİD-19 salgını nedeniyle fabrikalarda üretime ara verilince doğa hemen kendini yenilemeye başladı. Dereler temiz akıyor, balıklar yüzüyor, kurbağa sesleri duyuluyor. Aslında bu durum, yöneten ve denetleyenlere bir derstir. Dereyi hangi fabrikaların kirlettiği çok net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Suçlu kendini ele vermiştir. Derelerden yeniden zehir akması nasıl önlenecek? KOVİD-19 salgını sonrası fabrikalar üretime geçtiğinde derelerden yine zehir akacak.   Kamucu denetim anlayışı ön plana çıkmak zorundadır ve şimdiden alınacak önlemler konuşulmalı tartışılmalıdır.  

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 18:57 tarihinde yazdırılmıştır.