BEYİN VÜCUDU TERK EDERSE SALGIN ÖNLENEMEZ

Yazar - Servet Şenyiğit

BEYİN VÜCUDU TERK EDERSE SALGIN ÖNLENEMEZ  

Nazım Hikmet’ in 1947 yılında yazdığı  “Akrep Gibisin Kardeşim” adlı şiirinin son iki mısrası ; “ Demeye de dilim varmıyor ama  kabahatin çoğu senin canım kardeşim” diye biter. Günümüzde yaşadığımız korona virüs salgını ben de bu şiire çağrıştırdı.

Hükümet, beğensek de beğenmesek de bir takım önlemler alıyor. TV’ler ve gazeteler sürekli, yapılması ve uyulması gerekenleri anlatıyorlar , yazıyorlar. Geçen gün televizyonda izlediğim bir akademisyenin verdiği rakamlar çok çarpıcı geldi bana.

Mart ayı sonuna doğru yurt dışından gelen vatandaşlarımızın sayısı 350 bin kişi. Hava limanındaki termal kameradan geçseler de kendilerine 14 gün evlerinden çıkmamaları, kendilerini evlerinde karantinaya almaları  öğütleniyor. Ancak yapılan kontrollerde 150 bin kişinin evlerinde olmadıkları saptanıyor.

60 – 65 yaş üstü ve kronik hastalıkları olanların evlerinden çıkmamaları günlerden beri söylendi , yazıldı , çizildi. Sonuç ; yanlızca İstanbul’ da 65 yaş üstü 123 bin kişinin toplu taşıma araçlarını kullandığı saptanmış. Aynı kişiler birden fazla bu araçları kullandığından toplam kullanım sayısı 300 bin civarında.

Gelelim Umre’ den gelenlere; 20 binden fazla  gelen umreci var ve 5 bin umreci karantinaya alındı. Diğer  binlerce  umreci nerelerde? Üstelik gazete haberlerine göre uçaktayken kendilerine ateş düşürücü ilaç verilmiş. Yani, örgütlü çalışılmış.

Vermeye çalıştığım üç örnekteki on birlerce kişinin Covid-19 virüsünü yüz binlerce kişiye yaydığını, bulaştırdığını düşünmek bile ürkütücü.

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı olumlu bir kararla, cemaatle namaz kılınmasını istemeyip herkes namazını evinde kılsın dediği halde. Beştepe Camisi’nde özel çağrılı kişilerle (VİP’lerle) camide namaz kılınması ne anlama geliyor? Cami cemaatine mesaj mı veriliyor?

Atatürk Türkiyesi’nin temeli Laikliğe dayandığına göre, Erzincan Valisi’nin virüs için kurban kesmesi gibi hurafelerle, her gece sela okumalarla, toplu dualarla virüsün gitmeyeceği bilinmelidir. Hurafeler değil bilim kazanacaktır.

Sonuçta; yalnızca kendimiz için değil toplum sağlığı için kurallara uymak zorundayız. Bana bir şey olmaz düşüncesi ilkelliktir,    sorumsuzluktur.

# Evinde kal Türkiye

servetsenyigit@gmail.com

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 18:46 tarihinde yazdırılmıştır.