OSMANLICILIK TÜRKİYE CUMHURİYETİ’ NE KARŞITLIKTIR

Yazar - Servet Şenyiğit

OSMANLICILIK TÜRKİYE CUMHURİYETİ’ NE KARŞITLIKTIR  

25 Mart 2020 tarihli Hürfikir gazetesindeki haberi okuyunca öğrenci yurt isimleri dikkatimi çekti. Kırklareli Kız yurtlarını adları Hundi Hatun ve Evladı Fatihan. İki yurt ta Kredi Yurtlar Kurumuna ait. Yurt dışından uçakla gelen vatandaşlar 14 gün karantina sürelerini buralarda geçireceklermiş. Yurtlara verilen adları araştırınca şaşkınlığım daha da arttı. Hundi Hatun Osmanlı Padişahı 1. Bayezıt’ ın kızı ve Emir Sultan diye biriyle evlendirilmiş. Evlad-ı Fatihan kişi adı değil. Osmanlı’nın Rumeli’yi Fethinden sonra Anadolu’ dan göç ettirilip bu bölgeye yerleştirilen Türkleri anlatan bir tanım.

Dikkatimi bu konuya yoğunlaştırınca Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu, Kanuni Sultan Süleyman Öğrenci Yurdu isimlerini gördüm ve duydum. İstanbul Boğazındaki köprü isimlerinin de Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim olduğunu anımsadım.

Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin adının da Haydarpaşa  Sultan Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapıldığını da anımsatarak listeyi bitireyim. Listeyi uzatırsam sayfaya sığmayacak.

Padişahın kızının adını kim bilir ? Ne yapmıştır? Bilen yok. Kurtuluş Savaşının Kara Fatma’sı, Gördesli Makbule’si, Şerife Bacı’sı unutturulmak mı isteniyor. Böyle uygulamalar Cumhuriyet Türkiye’si ile bağdaşmıyor.

Kendi donanmasına ihanet eden, Osmanlı Donanması’nı 33 yıl Haliç’ e kilitleyen Sultan Abdülhamit gibi bir padişahın adını askeri hastaneye verilmesinin de Cumhuriyet Türkiyesi’ne yakışmadığı gibi.

Kurtuluş Savaşı’nın kahraman komutanlarından birinin adını vermek yerine gerici bir padişahın adını verenler Cumhuriyet ile mi hesaplaşıyorlar dersiniz.

 Konulan adlar ve bazılarınca kullanılmaya çalışılan dil de Osmanlıca olunca , nedir bu Osmanlı hayranlığı diye düşünüyor insan. Osmanlı’nın Türk olduğunu savunanlar, Osmanlı padişahlarından birinin bile anasının Türk olmadığını bilmeyenlerdir. Türkçe konuşmayan ve Arapça Farsça karışımını Osmanlıca diye dil uyduranlar, Türkiye Cumhuriyeti’nden rövanş almaya mı çabalıyorlar?

servetsenyigit@gmail.com

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 20:33 tarihinde yazdırılmıştır.