KORONA VİRÜS DÜNYAYA YENİ PENCERE AÇTI

Yazar - Servet Şenyiğit

KORONA VİRÜS DÜNYAYA YENİ PENCERE AÇTI  

2020 yılının ilk günlerinde Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde bir virüsün ortaya çıkışı sıradan bir haber olarak algılanmıştı.  Derken virüs tüm dünyaya yayıldı . Binlerce kişi öldü ve ölümler sürüyor. Türkiye’ de 1500’ e yakın tanı ve 50’ ye yaklaşan ölüm yaşandı. Avrupa ülkelerinde ve ABD’ de yaşam felç oldu.

 Emperyalist güçler Çin’ e saldırmak için hemen harekete geçtiler. Çin ekonomisi biter , ayağa kalkamaz denildi, yedikleri garip hayvanlardan bulaştığı ile aşağıladılar.

Salgın karşısında Batı tipi demokrasiler bırakın komşu ülkelere yardım etmeyi, kendi vatandaşlarına bile ücretsiz sağlık hizmeti götürmekten aciz bir duruma düştüler. AB üyesi  İtalya ,Sırbistan ve Çekya ’nın  Avrupa Birliği’nden yardım çağrılarına AB’ den yanıt gelmezken , Çin ve Küba’ dan yanıt gelmesi çarpıcıdır.

Gelinen nokta ; günümüzde gördüklerimiz  bizi sistemleri incelemeye zorluyor. Çin , Rusya , Küba  kamucu anlayışla salgına karşı savaşım veriyorlar. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri de liberal önlemlerle çözüm arıyorlar.

Çin; 10 günde 2600 yataklı iki hastane kurdu. On dört sahra hastanesi yaptı. 1.4 milyar insana aksatmadan gıda sağladı. Yiyecek , içecek sıkıntısı yaşanmadı, fiyatlar yükselmedi. Çin Kominist Partisi’ nin 90 milyon üyesi , Çin Halk Kurtuluş Ordusu ve kamu kurumları seferber edildi. Bütün halkı kapsayan sağlık sistemi ile herkes rahatlıkla taramadan geçirildi. Sonuç, hastalık yok denecek kadar azaldı. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyessus , Mart başında Cenevre’de yaptığı açıklama da “korona virüs salgınına karşı en güvenli ülke Çin” diyebiliyor.

İngiliz hükümeti virüs için tedbir almayı pahalı bulduğundan “sürü bağışıklığı” yolu ile ölen ölür kalan sağlar bizimdir dedi. İngiliz yolcu gemisi MS Braemar Karaip denizinde beşi virüslü 682 yolcusu ile sığınacak liman ararken ve hiçbir ülke kabul etmemişken Küba kabul etti. Aynı Küba, hastalar arasında bile ayırım yapan İtalya’ ya da insanlık dersi vererek 25 doktor ve on ton tıbbi malzeme gönderdi.

Birbirine değil ,kendi vatandaşına bile el uzatmayan ABD ve AB ülkeleri , kamulaştırmaya gitmeye başladılar. İspanya Hükümeti , özel kurumlar dahil tüm hastaneleri ve sağlık kuruluşlarını devlet kontrolüne aldı. İtalya eski ulusal havayolu şirketi Alitalia ‘nın tüm hisselerinin kontrolü için tasarı hazırladı. Almanya, alman şirketleri virüs salgını nedeniyle zor duruma düşerse kamulaştırabiliriz dedi. RTE Hükümeti de tüm özel ve vakıf hastanelerini salgın (pandemi) hastanesi olarak açıkladı.

Küresel virüs salgını ,kamusal sağlık sistemlerini yeniden insanlığın önüne getirdi. Küresel felaketlerle savaşımda kapitalizm değil toplumcu sistemlerin başarılı olduğu kanıtlandı. İnsanlığı aydınlığa kavuşturacak olan toplumculuktur, kamuculuktur.

servetsenyigit@gmail.com

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 16 Nisan 2024, 21:07 tarihinde yazdırılmıştır.