İSLAM’DA TEMİZLİK

Yazar - Ahmet Bostancı

İSLAM’DA TEMİZLİK  

Dinimiz İslam temizliğe çok önem verir. Cebrail meleğinin ilk getirdiği ayet; “Oku” (Ala:1) emridir. İkinci gelişinde “Elbiseni temizle. Her türlü kirden uzak dur.” (Müddessir:5-6) emrini getirmiştir. İslam hem maddi, hem manevi temizliğe önem verir. Öyle ki; peygamberimiz(as): “Temizlik imandandır.” “Çevrenizi temizleyin” Buyurur. 

Temizlik konusu İmam-ı Gazali’nin İhya-i Ulumid-din adlı eserinde dört kısma ayrılmıştır.

1-Dış temizlik: Vücut, elbise, çevre ve ev temizliği.

2-Organları kötü davranışlardan temizlemek.

3-Kalbini kötü huylardan temizlemek.

4-Gönlü Allah’tan başka her şeyden temizlemek.

Allah(cc); “Şüphesiz Allah tövbe edenleri ve temizlenenleri çok sever.” (Bakara:222) buyuruyor. Temiz olmadan Allah’ın ve insanların sevgisini kazanmak mümkün değildir.

Temizlik sağlıktır. Medeni olmaktır. İnsan olmaktır. Cenab-ı Allah ibadetten önce temizliği emreder. Namazın şartları, hadesten taharet, necasetten taharet… diye başlar ve devam eder. Çevre temizliği, sağlıklı ve medeni bir hayat için olmazsa olmazdır. Zor değildir. Herkes kapısının önünü temizlerse ve çevreyi kirletmezse mesele hallolur. Atalarımız: “aslan yattığı yerden belli olur.” Demişler.

1560 yılında İstanbul’a gelen bir Alman rahip hatıratında şöyle anlatır: “Temizliğe burada hayran kaldım. Herkes günde beş defa yıkanıyor. (abdest alıyor.) Sokaklar tertemiz, satıcıların üstü başı lekesiz, adına HAMAM dedikleri binalar var. Sıcak suyla burada yıkanıyorlar. Halbuki bizim insanımız yıkanmayı bilmez.”

Ayrıca biz Müslümanlar Avrupalılar gibi evlerimize ayakkabı ile girmeyiz. Evimize köpek sokmayız. Dolayısıyla evimizde bunlardan dolayı mikrop olmaz. Avrupalılar suyu temizlik için kullanmayı, temizliği, hamamı, sabunu Türklerden öğrenmiştir. Avrupa’da birçok ünlü binanın ilk yapılışında tuvalet yoktur. Bu gün olanlar da sonradan ilave edilmiştir. Peygamberimiz (as) buyurdular ki:

“Temizlik imanın yarısıdır.”

“Din temizlik üzerine kurulmuştur.”

“Size ne oluyor da karşıma dişleriniz sararmış olarak geliyorsunuz. Dişlerinizi misvakla temizleyin.”

“İslam temizdir. O halde siz de temiz olun. Zira cennete ancak temiz olanlar girer.” 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 07:55 tarihinde yazdırılmıştır.