CUMHURİYETİN SEKTÖR BANKACILIĞI BİTİRİLDİ

Yazar - Servet Şenyiğit

CUMHURİYETİN SEKTÖR BANKACILIĞI BİTİRİLDİ  

Genç Cumhuriyet, kuruluşuyla birlikte büyük bir kalkınma hamlesine giriştiğinde tarımda ve sanayide her bir sektörü desteklemek amacıyla bankalar kurmuştu. Say say bitmeyecek ve ülke kalkınmasına önemli katkılar yapmış olan bankalar. Sümerbank , Etibank , Denizbank vd gibi. Ziraat Bankası 1863 tarihinde kurulmuş olsa da işlevsellik  olarak tarihi görevini sürdürüyordu.

Sümerbank, tekstil sektörü için 1 Temmuz 1933’te kurulmuştu. Dört iplik fabrikası , üç hambez fabrikası , üç halı fabrikası , altı basma fabrikası ,dört dokuma fabrikası gibi daha birçok fabrika ve işletmelerini yaratmıştı.

Denizbank,  denizcilik sektörünü desteklemesi amacıyla 1937’ de Atatürk tarafından kurdurulur. Denizcilik sektörü ve deniz ürünleri alanı Denizbank ile nefes alır ve gelişir büyür.

Etibank’ da 1935’te Atatürk tarafından kurdurulur. Bankanın amacı; madenciliği ve enerji sektörünü desteklemektir.  Etibank sayesinde, Kozlu kömür madeni  ve Murgul Bakır İşletmeleri yabancılardan millileştirilir. MTA kurulduktan sonra da Etibank ve MTA Elazığ Şark Kromları , Divriği Demir Madeni , Ergani Bakır , Ereğli Kömür , Garp Linyitleri , Murgul Bakır İşletmeleri’ nin kurulmalarını ve işletmeye açılmalarını sağlarlar.

Eskişehir’ de Pancar Kooperatifleri Bankası ( ŞEKERBANK) , Aydın’ da incir üreticilerinin kurduğu TARİŞBANK , Akhisar’ da tütün üreticilerinin kurduğu TÜTÜNBANK gibi sektör bazında ülke kalkınmasında önemli görevler yapmış bankalar kurulur ve kendi sektörlerine çok önemli görevler yaparlar..

Ne oldu da bu bankalar yok oldular? Yok olmayanlar, kuruluş amaçlarından saptırılıp piyasa bankası haline getirildiler, tefeciye dönüştürüldüler. Ekonomilerin en stratejik sektörleri; bankacılık , sigortacılık ve borsadır. Borsa , yabancı tekellerin vurgun alanıdır ve sigortacılığın yüzde 85’ i yabancıların elindedir.

Unutulmamalıdır ki , Atatürk Ulusalcılığını unutanlar tarafından emperyalistlerin istekleri yerine getirilince ilk önce finans sektörü gider. Kendi bankalarını yabancı sermayeye peşkeş çekerek kalkınan ülke örneği yoktur ve olamaz da.

servetsenyigit@gmail.com

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 23:46 tarihinde yazdırılmıştır.