İNSAN SEVGİSİ

Yazar - Ahmet Bostancı

İNSAN SEVGİSİ  

Kâinatın yaradılış sebebi sevgidir. Yaratılanı Yaradan’dan dolayı sevmek esastır. İnsan sevgisinin temelinde Allah inancı vardır. Dinimizin temeli sevgi üzerine kurulmuştur. Allah’ın isimlerinden birisi de. “EL-VEDÛD” tür. Anlamı: İyilik yapan, kullarını seven ve merhamet eden demektir. Aişe (ra) validemiz peygamberimiz(as)e:  “İman nedir.?” Diye sordu. O’da: “Allah için sevmek, Allah için nefret etmektir.” Buyurdu. Müslüman sevgi insanıdır. Allah’ı, peygamberi, insanları, hayvanları, tabiatı, kâinatı sever. Yunus der ki:

“Gelin birlik olalım/ İşi kolay kılalım.

Sevelim sevilelim/ Dünya kimseye kalmaz…”

 En yüce varlık insandır. Ancak kusurları, zaafları eksiklikleri vardır. İnsan “ne oldum” dememeli “ne olacağım” demeli. Kusur araştırıcı değil, kusurları örtücü olmalı.  Başkalarının başına gelen olumsuzluklara sevinmemeli, onlardan ders almalı.  Allah beni ve herkesi zor duruma düşmekten korumalı diye dua etmeli. “Her hangi bir kul dünyada diğer bir kulun ayıbını, kusurunu örterse, Allah’ta kıyamet günü onun ayıbını örter.” Peygamber müjdesini unutmamalıdır.

İnsanları ahlâklarından, imanlarından ve güzel taraflarından dolayı sevenleri Allah’ta sever. Sevginin hâkim olması için selâmı yaymalı, hediyeleşmeli, yapıcı olmalı, iyiliğe iyilikle, hatta kötülüğe bile iyilikle karşılık vermeli. Sevgiden, merhametten yoksun olan insanlar sayesinde dünyamız adeta cehennemi yaşıyor. İnsanlığın rahat bir nefes alabilmesi için sevgi ve merhamete ihtiyaç vardır.

Şair Hüdâî der ki:

Faydası olmayan bahardan yazdan, / Yüce dağ başının kışı makbüldür.

Cahilin yaptığı sohbetten sözden/  Alimin hayali, düşü makbuldür.

Lokma yeme mehanetin (adi) elinden/ Kurtulamazsın sonra acı dilinden

Namertlerin kaymağından balından/ Merdin kuru, yavan aşı makbuldür.

Hüdâi söyler incecikten/ Hal ehli olmayan ne bilir halden?

Bilgisiz, duygusuz, hoş görüşsüz kuldan/  Ölülerin mezar taşı daha makbuldür.

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 18:56 tarihinde yazdırılmıştır.